Last van de warmte? In Wildlands regent het

EMMEN

Iedereen is met deze hitte op zoek naar wat verkoeling. Aan het meer is het druk, zwembaden liggen vol, maar ook in Wildlands is het prima vertoeven. De dierentuin laat het namelijk regenen in de tropische kas.

Door Vincent Trechsel

De tropische kas Rimbula - waar de apen, vogels en olifanten verblijven - kent een geavanceerd sproeisysteem, waarmee het water met bakken uit de lucht kan komen. Een moessonregen zoals in het regenwoud is na te bootsen, en vindt met enige regelmaat ‘s nachts plaats wanneer de bezoekers niet in het park lopen. Het systeem kent verschillende standen waardoor nevel en korte regenbuien ook opties zijn.

Wolkbreuken

Nu het kwik oploopt tot 37 graden Celsius is die laatste een optie. „Het gaat om korte, maar frisse regenbuien”, verduidelijkt Wildlands-woordvoerder Hanneke Wijshake. Op een paar momenten per dag gaat het op gedeeltes in de kas regenen. „Geen wolkbreuken hoor, waar de gasten kleddernat uitkomen, maar gewoon een lekker verfrissend buitje.”

Door de plaatselijke regenbuien stijgt de luchtvochtigheid in de kas aanzienlijk dus dat wordt flink zweten. Wordt het niet te benauwd in de kas? „Dat valt wel mee”, weet Wijshake. „Omdat het buiten even warm is als binnen, is er geen temperatuurverschil en voelt het binnen zelfs koeler.”

IJsblokken

Met deze warmte is het ook alle dieren eraan gelegen een beetje verkoeling te vinden. De meeste dieren nemen een verfrissende duik, de neushoorns rollen in de modder en bij de stokstaartjes gebeurt dat met verrijkend voedsel. De meelwormen - waar de stokstaartjes verzot op zijn - zitten verstopt in ijsblokken. De diertjes likken het koude ijs weg om bij hun favoriete hapje te komen. En de gasten? Die kunnen bij het ijsberenverblijf grote blokken ijs knuffelen. Je moet wat met deze warmte.