Johan Bodewes (96) blijft zich inzetten voor De Bleerinck

EMMEN

Hij werd maandag 96 jaar en is nog altijd vrijwilliger in het Emmer verpleeghuis De Bleerinck. Johan Bodewes uit Emmen kan er maar geen genoeg van krijgen.

Door Kristian Elders

De Emmenaar weet dat het op zijn leeftijd zomaar afgelopen kan zijn. Zo realistisch is hij zeker, verzekert Bodewes - hij zag het levenslicht op het Hogeland in Usquert - thuis in Emmermeer. De Bleerinck - een woon- en zorglocatie van Zorggroep Tangenborgh in Bargeres - maakt al heel wat jaren gebruik van zijn diensten. Bodewes weet het nog goed. Samen met zijn vier jaar terug overleden echtgenote Ans startte hij in 1983 met het vrijwilligerswerk voor De Bleerinck. “Mijn vrouw was in het Emmer ziekenhuis collega van Bert Reinds, die op een zeker moment voor zijn werk vertrok naar De Bleerinck. Bert vroeg ons om vrijwilliger te worden daar in Bargeres. Ans genoot destijds al van haar pensioen, maar ik werkte nog en hield de boot eerst af.”

Reinds bleef ‘zeuren’ en Johan ging overstag, want het stel nam een kijkje in De Bleerinck. De rest is geschiedenis, want Bodewes dacht in alle jaren die volgden geen moment aan stoppen. “Ik zei ook ‘ja’ tegen dit vrijwilligerswerk vanwege onze zoon Joost, die een geestelijke en lichamelijke beperking heeft. Hij was al op jonge leeftijd afhankelijk van zorg elders. Daarom leek het mij goed om ook iets voor anderen te doen.”

Allegro

Bodewes gaf bijvoorbeeld bewoners in de huiskamer koffie of thee en smeerde boterhammen. Ook werd er meegewerkt aan zangochtenden. Tegenwoordig helpt Bodewes mee om elke dinsdagmorgen een succes te maken van een licht klassiek concert in De Bleerinck. De concertochtend heet Allegro en de betrokken musici zijn Karin Eikenbroek en Bertus Reuvers op piano, Hanneke van der Ham en Bert Beudeker (accordeon, gitaar en zang) en gitarist Jaap Klok. Daarnaast helpen nog tien andere vrijwilligers mee.

Alles wat de bewoners hoeven te doen is genieten van de muzikale klanken. Bodewes zit bij een groepje van vier aan tafel en voorziet de deelnemers van koffie of thee. “Ik maak even een praatje en dan is het tijd voor de muzikant of musici van dienst. Zij bezoeken de concertochtend namelijk bij toerbeurt. Soms wordt er meegezongen. Ik denk dat het concert wekelijks ruim dertig liefhebbers trekt. Aan mij de taak om de ouderen bij de les te houden”, lacht Bodewes.

Het oud-lid van Tafel Tennis Club Emmen en tennisvereniging Heideslag in Erica mist zijn overleden vrouw niet tijdens het vrijwilligerswerk in Bargeres. “Daar is genoeg afleiding en we deden het vrijwilligerswerk in De Bleerinck ook niet samen. We hadden onze eigen afdeling.” Zelfs op zijn hoge leeftijd denkt Bodewes - hij heeft als kunstenaar heel wat mooie schilderijen gemaakt - dus nog altijd niet aan stoppen. “Ik kan het nog steeds, dus waarom niet? Ik houd het zolang mogelijk vol.”

De Emmenaar mag nog autorijden en dat is zijn geluk, want per fiets is het simpelweg te ver van zijn huis in Emmermeer naar Bargeres. “Het is fijn om iets te kunnen betekenen voor andere mensen en het is voor mezelf leuk om collega-vrijwilligers te spreken.”