Partijen tekenen intentieverklaring waterstoffabriek

EMMEN

Vertegenwoordigers van de gemeente Emmen, provincie Drenthe, NAM, Emmtec services, Gasunie en New Energy Coalition ondertekenden woensdag een intentieverklaring. In deze intentieverklaring spreken de partijen af om de haalbaarheid te onderzoeken van een waterstoffabriek op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen.

Na jaren van dienst heeft de NAM begin 2018 de GZI aan de Phileas Foggstraat in Emmen - en een groot deel van de aan GZI verbonden gaswinningslocaties in de regio - uit gebruik genomen. Hiermee komt een uniek stuk land vrij: dertig hectare met een industriële bestemming en een bestaande verbinding met de regionale en landelijke energie infrastructuur.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het terrein en de aanwezige infrastructuur zeer geschikt zijn voor een zogenaamde energie hub met een mix van duurzame energiebronnen, zoals waterstof, biogas en zonne-energie. De uitdaging voor grootverbruiker Emmtec services om van het Groningse gas los te komen is een belangrijke reden om samen met de andere partijen het initiatief te nemen voor GZI Next.

De haalbaarheidsstudie naar de waterstoffabriek is de eerste concretisering van GZI Next. Op korte termijn wil de NAM ook met andere partijen overeenkomsten sluiten voor de haalbaarheid van biogasproductie en een zonnepark. Belangrijk hierbij wordt ook om te kijken naar de synergie tussen de verschillende energiebronnen. Die integratie is de basis van een energie hub.