Werk aan de winkel voor Rood Wit

EMMEN

Er is nog genoeg te doen voor supportersvereniging Rood Wit van FC Emmen vanwege de promotie van de plaatselijke voetbaltrots.

Door Kristian Elders

Jakob Kamminga (70) uit Klazienaveen en de Emmenaren Rein de Groote (65) en Jo Wubbels (67) zijn er maar druk mee de komende tijd. Kamminga richt zich als bestuurslid op de technische zaken, terwijl De Groote bijvoorbeeld de horeca regelt op wedstrijddagen van de promovendus, die dit seizoen voor de eerste keer in de clubhistorie uitkomt op het hoogste nationale voetbalniveau. Wubbels is voorzitter van het bestuur van de supportersclub, die in 1946 is opgericht.

Vast staat dat de fans van FC Emmen deze competitie met de bus voor een vaste prijs naar elke uitwedstrijd kunnen. Of het nu naar VVV Venlo is of naar FC Groningen. Rood Wit geeft de merchandising overigens wel uit handen, want deze komt volledig in beheer van FC Emmen zelf.

Zeker is de uitbreiding van de kiosken in het stadion om eten en drinken te verkopen aan de voetbalfans, maar daarvoor zijn wel extra vrijwilligers nodig. Tot afgelopen seizoen konden de fans van FC Emmen alleen contant betalen bij de kiosk. Het is niet zo dat vanaf dit voetbaljaar met de pin kan worden betaald - dat is simpelweg te duur voor de supportersclub - maar wél met munten. Contant geld wordt niet meer aangenomen door de vrijwilligers die de kiosken in De Oude Meerdijk bemannen.

Munten kunnen worden gekocht bij de supportersvereniging, die zo’n 240 leden telt. In De Oude Meerdijk - bijvoorbeeld in het supportershome van Rood Wit - kunnen deze worden betaald met de pin of contant. “Al met al een hele verandering voor de fans”, zegt Wubbels. “We maken de veranderingen wel kenbaar via social media, maar dat is te weinig. Daarom benaderden we de krant”, vervolgt de preses met een knipoog. Het bestuur hoopt op loketten aan de zijkanten van de hoofdtribune om de munten te verkopen. Ook worden er verkoopavonden gehouden om de munten aan de man te brengen en wel op de donderdagen 26 juli, 2 en 16 augustus van 19.00 tot 20.30 uur in de kantine van Rood Wit.

De waarde van een munt is 1 euro. In de play-offs tegen Sparta en NEC werkte de supportersvereniging nog met contante betalingen. “Dat was stressvol, maar het lukte met kunst- en vliegwerk”, weet De Groote nog goed. “Zo’n situatie is op de lange termijn niet gewenst en daarom is de komst van munten erg belangrijk.”

De aanwas van vrijwilligers is van groot belang voor Rood Wit. Het bestuur kan thans rekenen op 35 vrijwilligers, maar hetzelfde aantal moet daar zeker nog bij om de Eredivisie aan te kunnen. Aan de kantine van Rood Wit kan het komend seizoen niet liggen, want deze is straks compleet vernieuwd met een nieuwe vloer en bar. “De oude vloer was erg vies en beschadigd”, zegt Kamminga. “Daar viel geen eer meer aan te behalen en de vroegere bar nam erg veel ruimte in beslag.”

FC Emmen speelt in de Eredivisie de meeste thuisduels op zondagmiddag. Wubbels hoopt vurig dat de derde helft een succes wordt in de kantine. “De vrijdagavond in de eerste divisie was goed voor veel mensen na de wedstrijd in de kantine, maar hoe gaat het straks op zondagmiddag? Dat is ook voor ons afwachten.”