‘Ik krijg Hieke er niet mee terug’

EMMEN

De kraanvogelexpositie die vorig jaar in de oude zoo zoveel mensen trok werd zondag door burgemeester Eric van Oosterhout opnieuw geopend. Nu in Hilversum bij Beeld en Geluid.

Door Vincent Trechsel

Het is vandaag exact vier jaar geleden dat er boven Oekraïne het vliegtuig MH17 is neergehaald. In dat vliegtuig zaten 298 mensen, waaronder 196 Nederlanders, die allen omkwamen. Een van hen was de toen 55-jarige Groningse Hieke Raap. Toen haar vriendin en collega Tjitske Dijkstra uit Zuidhorn, nu zelf 55, het verschrikkelijke nieuws tot zich nam, wilde zij ter nagedachtenis aan haar vriendin duizend origami kraanvogels vouwen.

Duizend kraanvogels vouwen voor Hieke, naar Japanse traditie. Bij duizend origami kraanvogels vouwen mag je namelijk een wens doen. Dijkstra kreeg bij het vouwen hulp van haar studenten van het Alfa-college en binnen drie weken was een duizendtal papieren vogeltjes geboren. Inmiddels had elke student familie en vrienden opgetrommeld om kraanvogels te vouwen, waardoor het aantal in rap tempo bleef stijgen. Dijkstra en de klas besloten toen – met hulp van heel de wereld – door te vouwen tot 298.000. Duizend voor elk slachtoffer van de ramp.

Enveloppen

Dozen en enveloppen vol kraanvogels kwamen uit alle hoeken van de wereld. India, Zuid-Afrika en Australië, maar ook diverse Europese landen zonden vogels in. Met die in totaal 298.000 gevouwen kraanvogels organiseerde de rekendocente samen met onder anderen kunstenaar Ingo Leth uit Emmen de expositie Room of Hope, die in het oude Noorder Dierenpark plaatsvond. Die expositie wist bijna 34.000 bezoekers te trekken en krijgt nu dus een vervolg in Hilversum. Er is voor Hilversum gekozen omdat er in die omgeving veel nabestaanden wonen.

De Emmer burgemeester reisde zondag af naar Hilversum om daar met zijn collega Pieter Broertjes het openingswoord te verrichten. Dijkstra vertelt: “Ik vind het een mooie gedachte dat de ene burgemeester de kraanvogel doorgeeft aan de volgende burgemeester. Siep Raap, de broer van mijn vriendin Hieke, wil een kraanvogel doorgeven aan Hans de Borst. Ook Hans is nabestaande.”

Instituut

Ook in Hilversum zijn dus weer exact 298.000 kraanvogels te zien. Waar in Emmen de gevouwen vogels overzichtelijk in één ruimte aanwezig waren, zijn de kraanvogels bij instituut Beeld en Geluid verdeeld over meerdere verdiepingen. “Door de open ruimtes kan je de kraanvogels vanaf verschillende hoogten zien. Dat geeft een mooi perspectief”, klinkt Dijkstra enthousiast.

Aanvankelijk hing een vervolg van de expositie aan een zijden draadje, want het opzetten ervan is volgens Dijkstra ‘nogal wat werk’. De bezoekers in Emmen haalden haar vorig jaar over. De expositie, die in Zuidoost-Drenthe een enorme impact kende, en dus het verhaal van de MH17 mogen niet vergeten worden, vindt de Zuidhornse. “Het is inmiddels niet meer alleen het verhaal van de vliegtuigramp, maar Room of Hope draagt ‘oorlog tegenover vrede’ uit. De geschiedenis mag niet worden herhaald. Ik heb het hier de afgelopen weken volop meegemaakt, dat het de mensen opnieuw raakt of dat ze juist vroegen waarom deze expositie er zou komen. We krijgen Hieke en de andere slachtoffers er niet mee terug, maar we moeten deze vredesboodschap blijven uitdragen.”

De expositie Room of Hope is tot en met 19 augustus te zien in Beeld en Geluid in Hilversum. Er zijn behalve 298.000 gevouwen kraanvogels ook werken van glaskunstenaar Jacob Bos en kunstenaar Reny Kramer uit Zuidhorn te zien. De expositie is gratis te bezoeken.