Van boekenworm tot auteur

EMMEN/COEVORDEN

Er zijn soms studieopdrachten die een bijzondere wending krijgen. Zo overhandigde Rhodante Grip uit Coevorden ruimtevaarder André Kuipers haar prentenboek over astronauten.

Door Vincent Trechsel

De 21-jarige Coevordense volgt de opleiding onderwijsassistente op het Drenthe College in Emmen. Voor die opleiding kreeg ze de opdracht een prentenboek te maken voor kinderen. Rhodantes uitwerking van de opdracht viel op school zo in de smaak dat ze werd aangemoedigd contact te zoeken met een uitgever. “Ik was wel een beetje verrast over alle positieve reacties”, vertelt Rhodante. “In mijn enthousiasme heb ik contact opgenomen met een uitgeverij en na een aantal weken werd ik uitgenodigd voor een auteursbijeenkomst met zestien auteurs”.

Conceptversie

Haar prentenboek gaat over een astronaut, die Arthur heet, en allerlei avonturen beleefd. Hoe mooi is het dan wanneer je dat boek kunt overhandigen aan de bekendste astronaut van ons land? Onlangs was André Kuipers op de school, om in een College Tour-opstelling leerlingen van basisscholen alles te vertellen over zíjn avonturen. Een ideaal moment voor Rhodante om haar boek – dat toen nog een conceptversie kende – te overhandigen aan astronaut Kuipers. “Hij was heel enthousiast”, vertelt Rhodante, nog steeds zichtbaar onder de indruk. “Het was bijzonder om hem te ontmoeten en dat hij zo leuk reageerde op mijn boek, doet me heel veel!”

Met die complimenten op zak besloot Rhodante dus een uitgeverij te benaderen. Bescheiden als ze is, vertelde ze nog dat ‘om gewoon een schoolproject ging’. Maar daar had de uitgeverij geen boodschap aan. ‘De ruimte komt tot leven in jouw prentenboek. Met een eenvoudig avontuur van astronaut Arthur weet je tot de verbeelding van de kinderen te spreken’, was het oordeel van de uitgeverij. Niks mis mee!

Rhodante is een echte boekenworm en heeft ongeveer 200 boeken op haar bol.com wishlist. “Ik ben echt een lezer en heb ook een boekenblog. Nu ik bij Boekscout ben, zoals de uitgeverij heet, heb ik als schrijver een eigen inlogpagina en ook daar kan ik een eigen schrijversblog maken. Zo leuk!”. Het boek is vanaf vandaag te koop bij Boekscout.nl.