Solarteam Drenthe College tweede bij World Cup race

EMMEN

Het solarteam DinamiCo van het Drenthe College is afgelopen weekend tijdens een World Cup race zeer verrassend als tweede geëindigd op de sprint over 600 meter. Met een tijd van 1.34 minuut sloegen de Emmer studenten uit het excellentietraject een gat van 22 seconden met de nummer drie: Engineers of Innovation (EoI) uit Amsterdam. Winnaar werd het team van New Nexus uit Tynaarlo.

Deze World Cup bestond uit vier racedagen, startend in Groningen en via Lauwersoog eindigend in Leeuwarden. De culturele hoofdstad van Europa dit jaar stond twee dagen lang in het teken van solar racing. Het team uit Emmen ging deze World Cup in met een overall derde plek in de V20-klasse. Deze V20-vliegboten trekken altijd veel bekijks door het planeren op de vleugels, waarbij deze hoog uit het water komen. Na vier racedagen staat solarteam DinamiCo inmiddels vierde in het algemeen klassement en zijn ze ingehaald door EoI uit Amsterdam.

De tweede dag eindigde voor DinamiCo niet goed door het niet halen van de time lock, vlak voor Leeuwarden. Het team maakte toen een strategische keuze voor de vrijdag door zich af te melden voor de eerste race - time trial over 43 kilometer - en tijd te nemen voor het optimaliseren van hun boot. Deze keuze bleek uiteindelijk een zeer goede, resulterend in de twee plek bij de sprint. Ook werd het grote gat met de Engineers of Innovation van de dag ervoor bijna gedicht in de laatste endurance race.

Monaco

Komend weekend wordt de laatste race van dit World Cup circuit gehouden in het befaamde Monaco, waarna de mondiale kampioen bekend is. DinamiCo reist dit jaar niet af naar het vorstendom omdat het kostenplaatje te hoog is. Doelstelling voor volgend jaar is om - met hulp van sponsoren - in Monaco present te zijn zodat er podiumkansen zijn in de eindstand van het wereldkampioenschap.

Hiermee eindigen de races voor DinamiCo dit jaar en mogen de studenten zeer tevreden zijn met de waarschijnlijke vierde plek in de eindrangschikking. Volgend jaar gaat het project door. Docent Theo Boerrigter verwacht dat de aanschaf van de nieuwe motor kan betekenen dat de concurrentie wordt aangegaan met de wereldtoppers.