Topsport in Emmen met Para-cycling | Fotoserie

EMMEN

Emmen was vrijdag, zaterdag en zondag wederom het decor van de UCI Para-cycling Road World Cup. Dit is één van de drie wereldbekerwedstrijden die in 2018 wordt gereden. Emmen is de tweede stad waar dit jaar de wereldbekerwedstrijden werd georganiseerd. Eerder dit jaar was er een wedstrijd in België en de laatste wedstrijd zal in augustus worden gehouden in Canada.

Aan de start verschenen meer dan 300 internationale wielrenners met een beperking, waaronder verschillende Paralympisch kampioenen en de Nederlandse wereldkampioenen Tim de Vries, Alyda Norbruis en Laura de Vaan. Het wegwielrennen voor para-cyclers bestaat uit vier divisies: C - Cyclist: reguliere fiets met kleine aanpassingen; H – Handbike; B - Blind: tandem en T - Tricycle: driewieler fiets. De totale competitie bestaat uit vier soorten van beperkingen: blinden en slechtzienden, hersenverlamming, locomotorische handicaps en rolstoelfietsers. Afhankelijk van het onderdeel kregen de deelnemers rondjes van 2,2 km (Team Relay), 7,1km (Wegwedstrijd) of 8,6km (Tijdrit) voor hun kiezen.

Aan de start in Emmen stond een groot en sterk deelnemersveld. De deelnemers aan de Para-cycling World Cup kwamen letterlijk uit alle windstreken. In totaal stonden er 335 deelnemers op de officiële deelnemerslijst afkomstig uit 36 verschillende landen. Gastland Nederland was met 37 rijders het land met de meeste deelnemers aan de start, maar ook de Verenigde Staten (29) en Duitsland (27) waren sterk vertegenwoordigd in Emmen.

De UCI Para-cycling World Cup ging vrijdag van start met tijdritten voor de verschillende categorieën. Gestart werd met de tricycles, gevolgd door de handbikes, tandems en als laatste de cycling klasse. De wegraces op zaterdag en zondag werden in dezelfde volgorde verreden, tot slot stond zondag het onderdeel team relay op het programma.