92-jarige: ‘Ik zou zo graag eens een tango dansen’

ODOORN

Het dansen van de tango heeft Dina Sijpkes (92 jaar) uit De Paasbergen in Odoorn altijd al eens willen doen. Ze heeft in 92 jaar nooit de gelegenheid gekregen. Totdat Dansschool Ritzer langskwam om met mevrouw de tango te dansen. „Ik heb volop genoten. Prachtig toch, dat dit nog gewoon kan op mijn leeftijd”, vertelt Dina Sijpkes met tranen van geluk in haar ogen.

Dat deze wens in vervulling is gegaan is te danken aan Aukje Sanders en Anja Geerts. Beiden werken als persoonsgerichte zorgmedewerker op Treant-locatie De Paasbergen. „Tijd hebben om in te spelen op individuele wensen en behoeften van ouderen is van steeds groter belang om gezond én gelukkig ouder te worden”, vertelt Aukje. „Het gaat hierbij vaak om de kleine geluksmomenten: elke ochtend een gekookt eitje kunnen eten, een gesprekje voeren, dagelijks werken in een eigen moestuin of gewoon een vriendelijke lach.” Persoonsgerichte aandacht heeft een positief effect op het welzijn van bewoners in De Paasbergen.

Wensen vervullen

De wens van Dina Sijpkes is niet de enige wens die is vervuld: zo kan een bewoner bijvoorbeeld wekelijks haar zangkoor blijven bezoeken, krijgt een echtpaar de mogelijkheid om te blijven reizen en is een groepje bewoners naar de bowlingbaan geweest om te bowlen. Samen met bewoners, naasten en vrijwilligers zoeken Aukje en Anja creatieve mogelijkheden om wensen te realiseren. Hierbij houden ze rekening met de participatiemogelijkheden van bewoners.

Dat kleine beetje extra aandacht waar de zorg soms geen tijd voor heeft, vangen Aukje en Anja ook op. „Denk aan rouwverwerking, samen eten met een bewoner die zich om verschillende redenen terugtrekt op haar kamer, met een bewoner een nieuwe bril uitzoeken bij de opticien.” Extra aandacht is er ook en juist voor bewoners die niet willen of kunnen deelnemen aan groepsactiviteiten. „Wij creëren geen verwachtingen, maar bouwen wél een vertrouwensband op door te weten wat bewoners echt gelukkig(er) maakt. Hier spelen we zo goed mogelijk op in”, vertelt Anja Geerts.