Grenzeloos fietsen via knooppunten

TWIST/ZWARTEMEER

Grenzenloos fietsplezier via grensoverschrijdende routes in Drenthe en in het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland is niets nieuws. Wel nieuw is de grensoverschrijdende identieke bewegwijzering in het Natuurpark: het fietsknooppuntensysteem.

Met een georganiseerde fietstocht die kilometerslang over en langs de landsgrens ging, werd een testrit over het fietsknooppuntensysteem gemaakt. Gedeputeerde Henk Jumelet (provincie Drenthe), Landrat Reinhard Winter (Landkreis Emsland), Kreisrat Dr. Michael Kiehl (Grafschaft Bentheim), Armin Gallinat (Ems Dollart Region), Wethouder Robert Kleine (gemeente Emmen), Uwe Carli (Internationaal Natuurpark Moor-Veenland) en Dick Dijkstra (Recreatieschap Drenthe) zijn enthousiast.

“Fietsend bestaan er geen grenzen meer, want Zuidoost-Drenthe en het Emsland zijn met knooppunten verbonden in een natuurlijk en schitterende regio”, was de enthousiaste reactie van Henk Jumelet. Landrat Reinhard Winter duidt op de succesvolle grensoverschrijdende samenwerking. “We zijn erg tevreden met het fietsknooppuntensysteem, eindelijk is er in het gehele Natuurpark een identiek systeem ontwikkeld.”

Vervangen

Om het nieuwe fietsknooppuntensysteem volledig identiek te maken, werden in het Nederlandse deel van het Natuurpark de bestaande knooppuntborden vervangen en in het Emsland over het meer dan 1000 kilometer lange fietspadennet 130 knooppunten ingericht. Het idee van het fietsknooppuntensysteem is overgenomen uit Nederland en is voor Duitsland relatief nieuw. Fietsen van het ene nummer naar het volgende, maakt het makkelijk om de route naar eigen wens uit te stippelen en om deze onderweg flexibel aan te passen of onverwachte bestemmingen aan te doen.

Veel gepassioneerde fietsliefhebbers wachtten al een tijdje koortsachtig op de opening, al tijdens plaatsing van de plattegronden en knooppuntwegwijzers werd veel naar de fietskaarten met het fietsknooppuntensysteem gevraagd. Deze zijn vanaf nu verkrijgbaar bij de Veenpoorten en de Tourist Info in Emmen, Meppen, Twist, Geeste, Haren en Wietmarschen.

Het project is in het kader van het Interreg VA-Project Grenzeloos veen via de Ems Dollart Regio door de Europese Unie gefinancierd met 75.000 euro van het in totaal 150.000 euro kostende fietsknooppuntensysteem. Cofinanciering werd door de provincie Drenthe, Land Niedersachsen, Landkreis Emsland verzorgd. Het project werd uitgevoerd door Recreatieschap Drenthe en het Internationaal Natuurpark Moor-Veenland.

Meer informatie staat op: www.natuurpark-veenland.nl/beleven/natuur-actief/fietsen.