Inge Venema: ‘Wat is dit fantastisch’

EMMEN

“Wat is dit fantastisch!” Inge Venema kon donderdagmiddag klokslag twaalf uur nauwelijks bevatten wat haar overkwam op het zonovergoten Emmer Raadhuisplein.

Door Kristian Elders

De 62-jarige Emmense zag tien minuten lang zichzelf terug op het grote scherm van het Atlas Theater en dat was uiteraard niet zonder reden. Inge zwaait na jarenlange trouwe dienst af als docent in dienst van de Tussenvoorziening in Emmen. Daar krijgen kinderen les die bij het regulier voortgezet onderwijs buiten de boot vallen en dus moeite hebben om te wennen.

De insteek is terugkeer naar het voortgezet onderwijs of anders wacht het speciaal onderwijs. De projectie van foto’s van Inge is bedacht door haar vriendinnen Wubby Baalman en Elsemiek Volmer uit Emmen. Er werd contact gelegd met Ngage Media, want dat bedrijf in Hilversum beheert het grote scherm in de Vlinderstad.

Baalman en Volmer kregen groen licht voor de actie en niets stond de grote verrassing nog in de weg. Inge vroeg zich donderdag een fractie van een seconde af waarom haar leerlingen toch zo gilden, maar zij zag zichzelf een tel later meer dan eens groot afgebeeld. ‘We gaan je missen maffe, mooie, hardwerkende, lieve Inge!’, stond tien minuten lang in grote letters op het scherm.

Pensioen

Het afscheid valt de Emmense niet zozeer zwaar, want samen met haar man Rieks (66) is langzaam maar zeker naar het pensioen toegewerkt. “Rieks stopt per 1 augustus met werken”, zegt Inge op een bankje. “Mijn laatste werkdag is 20 juli, maar we vieren vandaag alvast mijn afscheidsfeestje. Ik kan wel zeggen dat ik fantastische collega’s en leerlingen heb! Ik ga alle contacten zeker missen, maar het is aan de andere kant mooi geweest na 43 jaar werken. Ik vind het wel goed.”

De surprise was voor Inge donderdag direct al onvergetelijk. Bang voor het zwarte gat of de geraniums is zij allerminst. “Ik zing smartlappen bij het koor Heerlijk Leed en dat is heerlijk om te doen. Daarnaast gaan we straks veel op reis. We beginnen met kamperen in Zuid-Europa en willen nog bekenden bezoeken in Brazilië en Canada. O ja, rondreizen in de Verenigde Staten is ook erg leuk.”