Tonnie Mennen: ‘Met woorden maak je geen werk klaar’

EMMEN

Geen woorden, maar daden. Die zin slaat zeker op Tonnie Mennen uit de Emmer wijk Bargeres. De 65-jarige werkt op 7 juli al vijftig jaar bij De Groot Installatiegroep.

Door Kristian Elders

Thans is Mennen een manusje van alles op de werkvloer van het familiebedrijf - anno 1965 - met vestigingen in bijvoorbeeld Emmen, Hoogeveen en Groningen. De zestiger werkt nog vier dagen per week. Als vijftienjarige - en net klaar met LTS metaal - begon de Emmenaar bij het installatiebedrijf. Hij was er monteur werktuigbouwkunde en later leidinggevende. De vervelende gevolgen van een gebroken knieschijf zitten Mennen nog altijd in de weg, maar hij maakt er het beste van op de werkplaats, die hij netjes en schoon houdt.

“Met woorden maak je geen werk klaar”, doceert Mennen. “Ik ben op die wijze grootgebracht en wilde vroeger maar wat graag aan de slag en geld verdienen. Aanpakken dus en niet zeuren.” Mennen zag de tijden veranderen. “Er zijn tegenwoordig meer regels”, vertelt hij dan ook. “Vroeger was het werk leuker dan nu, want tegenwoordig wordt er eerst gepraat en daarna gewerkt.”

De ervaren werknemer van De Groot Installatiegroep geeft aan dat de werkzaamheden in vervlogen tijden zwaarder waren, daar waar het nu meer papierwerk is. Toch gaat Mennen nog elke dag met veel plezier aan de slag. “Vroeger werkten we in vaste ploegen. We wisten precies wat we aan elkaar hadden.” Tegenwoordig zit het werk meer 'tussen de oren' volgens Mennen.

Minder gretig

Hij is als 65-jarige minder gretig dan als tiener of jonge twintiger, maar Mennen weet nog altijd niet van ophouden. “Ik regel veel, al wil het lichamelijk niet zo heel goed meer vanwege mijn kwetsuur en daarmee zwakke plek. Ik ben zo rond zeven uur 's morgens als eerste op de zaak en open de hekken. Een mooi voorbeeld is dat een collega vanuit Coevorden mij belde omdat hij met spoed iets nodig had. Ik ging meteen naar hem toe.”

Mennen verzorgt dus ook de onderlinge distributie. Het kan gebeuren dat de vestiging in Groningen goederen moet hebben die in Emmen zijn afgeleverd. “Ik zorg dan voor het vervoer in een busje. Ook zorg ik voor plaatsing in de goede vakken hier in Emmen van materiaal dat terugkomt van de bouw. Dit wordt hergebruikt.”

Mennen had als leidinggevende het project Wildlands twee jaar lang onder zijn hoede. Alles op het gebied van water - bijvoorbeeld de installatie van toiletten en drinkwaterbakken voor de dieren - werd geregeld door het team van Mennen. “Met een gebakje of een visje iets terugdoen. Een klein gebaar, maar daarmee kun je collega's stimuleren als leidinggevende. Daardoor kan een hecht team ontstaan.”