Brede School, wat is dat eigenlijk?

EMMEN

De term Brede School popt met enige regelmaat hier en daar op. Maar wat is een Brede School eigenlijk en is dat wel een school?

“Wat is er nou leuker dan in een popband spelen met je klasgenoten en samen lekker muziek maken en zelfs een eigen hit schrijven?” Aan het woord is cultuurcoach Henk Radersma. Hij is werkzaam voor de Brede School.

Op allerlei locaties hebben kinderen het afgelopen schooljaar meegedaan aan het project Popkidz. Bij dit project gingen de leerlingen onder leiding van ervaren muzikanten zoals Peter Deiman, Laura van Kessel en Léon Moorman als een echte popband aan de slag en hebben ze opgetreden voor ouders, juffen, meesters en klasgenoten.

Bucketdrummen

Leerlingen van de scholen in Barger-Oosterveld mochten optreden met ‘bucketdrummen’ en in Barger-Compascuum zongen leerlingen in een Brede Schoolkoor onder leiding van Laura van Kessel. Kinderen in Schoonebeek kregen muziekles in samenwerking met muziekvereniging De Bazuin en konden zich daarna opgeven voor extra zang- of instrumentale lessen. Als afsluiting mochten ze meedoen met het jaarlijkse concert.

Een Brede School is dus geen school, maar een samenwerkingsverband tussen verschillende sectoren waaronder één of meerdere scholen werken. De brede school heeft als doel maximale ontwikkelingskansen voor jongeren te bieden. In de Brede School van de gemeente Emmen werken diverse scholen per dorp of gebied succesvol samen in het organiseren van naschoolse activiteiten op gebied van sport en cultuur.

Cultuurcoach

Op de locaties Emmermeer, Erica en Nieuw Amsterdam deden de jongste leerlingen mee aan het project ‘Verzamelwoede’. Verzamelen, onderzoeken, experimenteren en ontdekken stond voorop bij deze lessen van kunstenaar Annet van der Kamp. “Deze manier van werken geeft kinderen de ruimte en stimuleert ze in hun autonomie”, aldus Monique Verheugt, als cultuurcoach werkzaam voor de Brede School.

De cultuurcoaches van de gemeente Emmen werken onder de vlag van stichting De Kunstbeweging.