Burgemeesterscolumn: Grenzen

Het is even zoeken in de zoveelste hotelkamer van dit jaar. Het werk brengt nog al eens een overnachting met zich mee. Soms word ik wakker en dan moet ik eerst even denken waar ik ben. Nu slaap ik in een net iets te chique hotel bij Maastricht. Mijn overhemden komen wat gekreukt uit de koffer. Dus is het even zoeken naar een strijkijzer. Die zit met een ingenieus draadsysteem vast aan de strijkplank. Nog nooit gezien. Het strijkt niet gemakkelijk, maar het voorkomt diefstal. Een bevriende hoteleigenaar vertelde me wel eens wat er zoal wordt gejat op een kamer. De mens is een bijzonder wezen. Als je in staat bent om deze kamer te betalen, dan steel je toch geen strijkijzer? Kom je thuis: “Was het een mooie kamer, schat?”. “Heel mooi, kijk, ik heb ook wat voor je meegenomen.” “Ach wat lief, een strijkijzer”.

De volgende dag zijn we op tijd bij het congres in Maastricht. Het is de jaarlijkse bijeenkomst van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De dag begon met een prachtig hardlooptochtje langs de Geul. Dat is ook een van de mooie dingen van het vak. Je komt nog eens ergens, en je rent dus nog eens ergens. Ik kom met een keurig gestreken overhemd heel wat bekenden tegen (‘een echte vent strijkt zijn eigen overhemd’). Dat kan al gauw, want er zijn zo’n drieduizend mensen uit Gemeenteland. Het is meteen fijn bijpraten: collega’s uit het Noorden, spelers van het Burgemeesterelftal, leden van de commissie Onderwijs en Sport, ga zo maar door. In de grote hal begint het congres, dat wordt gepresenteerd door Twan Huys. Het thema is ‘Over grenzen’. Dat is nogal breed en dat is het programma ook. Een poolreiziger laat in een fascinerend betoog zien dat we als we zo doorgaan met ons klimaatbeleid we de grenzen van de wereld bereiken. De maker van ‘de Grensstreek’ Tommy Wieringa schetst een mooi beeld van het leven daar. En de lokale held Andre Rieu laat beelden zien van zijn massale concerten waarbij hij ook de grenzeloze Britten met een knipoog welkom heet: “Welcome to Europe”. Hij stelt voor om meer muziek in de gemeentepolitiek te gooien. Is het een idee om de raadsvergadering te beginnen met ‘An der schönen blauen Donau’? Ik kan me er in Drenthe weinig bij voorstellen.

’s Middags praten we door over ‘grensoverschrijdende samenwerking’. Een belangrijk thema voor een gemeente als Emmen die veel contacten onderhoudt met de oosterburen. We besluiten met een tochtje over de Maas, waarbij we net over de grens keren.

Na een gezellige avond is het de volgende dag meteen weer ernst met de jaarvergadering. We nemen via stemkastjes belangrijke besluiten over onder andere het sociaal beleid.

Op de terugweg steken we de grens maar even over. Dat is in de regel sneller, maar bij Essen stranden we in een file tussen allemaal Duitse auto’s met vlaggetjes. Voetbal doet grenzen vervagen. Als we aan het eind van de middag bij Zwartemeer de grens oversteken, is het Duitse team uitgeschakeld door Zuid-Korea.

Burgemeester

Eric van Oosterhout