‘Het gedrag in de kudde is veranderd’

EMMEN

Het is nu een week na de geboorte van de olifant in Wildlands. Hoe gaat het met de kleine en hoe heeft die zijn eerste week beleefd? Aan het woord is woordvoerder Hanneke Wijshake, die de kleintjes de afgelopen dagen goed in de gaten heeft gehouden.

Vertel, hoe gaat het met de jongste telg?

„Het gaat hartstikke goed met Manoa, zoals de kleine heet. Hij drinkt goed, slaapt goed en stapt al dapper met de olifantenkudde mee naar buiten. Een dag na zijn geboorte kon hij al met de kudde mee naar buiten. Olifantje Mauk (geboren in april, red.) was vijf dagen oud toen hij voor het eerst naar buiten ging. Dat kwam toen ook door de koelere buitentemperatuur toen.”

Hoe gaat het tussen die twee kleintjes?

„Mauk zoekt Manoa wel op, maar wordt steeds weggestuurd door zijn tantes. In de toekomst zullen de twee zeker met elkaar gaan ravotten en spelen, maar nu is het kalf nog te jong. Wanneer het wel wordt toegestaan, ligt aan de olifantenkudde en daar kunnen wij nog niets zinnigs over zeggen.”

Nog opvallende verschillend ten opzichte van de eerste geboorte?

„Wel in het gedrag van de oudere mannetjes, die met de kudde meelopen. Zij waren in april nog gewend alle aandacht te krijgen, toen het eerste kalf werd geboren. Ook waren zij veel meer aanwezig om aandacht te zoeken bij de drie dames, maar werden in april flink op hun plek gezet. Deze groepsdynamiek is nu na de tweede geboorte al anders: beide bulletjes zijn zo’n kleintje erbij al gewend en weten nu dat ze rustiger moeten zijn. Wat dat betreft is de naam Manoa perfect gekozen. Dat betekent namelijk rust.”

Kortom, de eerste week is goed verlopen?

„Ja, dat kun je wel zeggen. Je ziet dat Manoa’s moeder en zijn tante de bescherming op zich nemen en zich als een soort Siamese tweeling, met het kalf tussen hen in, door het verblijf beweegt. Aan veiligheid geen gebrek.”