‘Iedereen kent de panenka’

EMMEN

Het Panenka Magazine geeft in de vijftiende uitgave veel aandacht aan Emmen en de plaatselijke voetbaltrots. Daarom reisde burgemeester Eric van Oosterhout donderdagmorgen af naar stadion De Oude Meerdijk.

Door Kristian Elders

Van Oosterhout is een groot voetballiefhebber en schreef al eens gastcolumns in het blad van uitgever en vormgever Bert Talens (47) uit Groningen. De hoofdredactie bestaat uit de journalisten René Otterloo en Tom Bodde. Otterloo woont in Wildervank en Bodde in Slochteren en zij kennen elkaar uit hun tijd bij de vroegere BV Veendam. De 54-jarige Otterloo was er perschef, terwijl Bodde (45) als commercieel medewerker actief was aan De Langeleegte. Talens en Bodde kennen elkaar op hun beurt vanwege hun werkzaamheden in het verleden bij een reisbureau. In Veendam startte Van Oosterhout zijn politieke loopbaan en hij kent de hoofdredactie van Panenka uit de tijd in de Parkstad.

Dan nu terug naar het heden. In de vakantiespecial van het magazine - de frequentie is vier per jaar - komt de burgervader aan het woord over de unieke promotie van FC Emmen naar de Eredivisie, maar ook Marcus en Geeske Lammerts krijgen aandacht als beheerders van het spelershome. Lezers komen daarnaast meer te weten over de fanatieke Brigata Fanatico van de promovendus uit de Vlinderstad. Naast FC Emmen komen voetbalsteden als Hannover en Mechelen - en het onvervalste voetballand Malta - aan bod in de special. Op de cover worden het logo van FC Emmen en dieren in Wildlands gecombineerd.

De inhoud van elk magazine van Panenka draait volgens Otterloo en Bodde om voetbalromantiek, fancultuur en stadionbeleving. Niet zozeer grote clubs, maar vooral authentieke verenigingen komen aan bod. “Cultclubs”, vult Bodde aan. “Daar zit immers veel meer karakter in. Ver weg van de poenerige wereld.” Natuurlijk komt het voor dat de medewerkers van het magazine schrijven over bijvoorbeeld FC Barcelona, maar dan gaat het over wat er gebeurt met de fans bij aankomst van de spelersbus bij Camp Nou.

En dan die naam van het blad. Antonín Panenka stiftte de bal tijdens het EK in 1976 vanaf de penaltystip over de duikende keeper Sepp Maier in het doel. Daarmee was de panenka geboren. “Een naam die iedereen aanspreekt”, weet Otterloo. “Zelfs jongens van acht jaar die hem niet kennen, weten wat een panenka is. Een kreet uit de voetbalwereld die dus iedereen kent.”

Belgen

In totaal zetten zo’n 45 ware liefhebbers - waaronder ook Belgen - zich in voor het magazine. Voor de hoofdredactie is Panenka een hobby naast de normale werkzaamheden. Zo organiseert Bodde voetbalreizen en is Otterloo twintig uur per week plaatsvervangend chef van de sportredactie bij Dagblad van het Noorden. Daarom komt het dus op goed plannen aan om die 76 pagina’s te vullen. “Alles is journalistiek verantwoord en we checken de feiten”, verzekert Bodde. “We bezoeken de locaties waarover we schrijven en maken er ook foto’s. Het merendeel van de medewerkers heeft een journalistieke achtergrond.” Een vergoeding voor de bijdragen zit er niet in voor hen. “Eeuwige roem wél”, zegt Talens. “Dit is en blijft een hobby van en voor liefhebbers.”

De deadline is hard bij Talens en dat moet ook wel om alles tijdig bij de drukker af te leveren. Die inhoud gaat ook over amateurvoetbal. Woonwagen Kamp Emmen (WKE’16) kwam al eens voorbij en de vorige vakantiespecial ging voor een aanzienlijk deel over de vele clubs in het voetbalmaffe Groesbeek in Gelderland.

Het amateurvoetbal is Bert Talens, René Otterloo en Tom Bodde niet vreemd. Talens debuteerde ooit op zeer jonge leeftijd in het vlaggenschip van vv Eext en voetbalt thans als 45-plusser zeven tegen zeven onder de vlag van Amicitia VMC in zijn woonplaats, terwijl Otterloo in een grijs verleden het doel verdedigde van vv WWNA in Apeldoorn. Zijn journalistieke carrière noopte de vijftiger om al snel te stoppen, want twee keer per week trainen zat er niet meer in.

“Ik voetbalde heel erg in de marge”, vult Bodde op zijn beurt aan als de benjamin van het stel. “Wel weet ik nog dat ik 74 strafschoppen heb genomen én benut. Verder was ik een ouderwetse laatste man die tien meter achter de verdediging speelde. Eén keer werd ik speler van het jaar bij SGV in Schildwolde vanwege mijn eeuwige positivisme. We werden dat seizoen roemloos laatste...”

Meer informatie over het magazine staat op www.panenka-magazine.nl.