Afrikaans kinderkoor naar Emmen

EMMEN

De Vrije Baptistengemeente uit Emmen haalt het kinderkoor Watoto naar Emmen. De kinderen komen uit Oeganda en treden binnenkort op in de gebouwen van het Hondsrug College.

Een van de koorleden heet Esther Kahangi. Een meisje dat als te vroeggeboren baby is achtergelaten in het ziekenhuis in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Ze werd te vondeling gelegd, kent haar ouders vandaag de dag nog steeds niet en kende een zwaar begin van haar leven. Ze werd gered door Watoto en is nu een gezond en vrolijk achtjarig meisje dat rondtoert met het koor.

Oprichters

De oprichters van Watoto zijn Gary en Marilyn Skinner uit Canada. Zij vertrokken in 1979 als zendelingen naar Zambia en in 1982 ging de jonge familie naar het door oorlog verscheurde Kampala. Ze stichtten een Engels sprekende kerk in het centrum, de Watoto Church. Het werk is inmiddels uitgebreid om kwetsbare vrouwen en de door oorlog geteisterde bevolking van Noord-Oeganda te bereiken. Watoto kijkt om naar de vele kindsoldaten, die als wapens ingezet zijn in de oorlog. Ze helpen hen om weer een normaal bestaan op te bouwen.

Watoto vangt de kinderen op in kinderdorpen. Ze krijgen onderwijs, voeding en medische hulp. In elk huis woont een weduwe met acht kinderen. Een weduwe krijgt een gezin om voor te zorgen. De kinderen hebben in haar een liefdevolle moeder, een gezin en een toekomst.

Kinderen

Sinds 1994 begonnen de Skinners met het kinderkoor Watoto, dat ‘kinderen’ betekent in het Swahili (taal in Afrika, red.). De kinderen uit dat koor zijn de ambassadeurs van hoop. Hun liederen en dans inspireert duizenden. “Ze brengen een getuigenis van hun hoop en vreugde die ze in Jezus Christus hebben gevonden”, weet Geert Schimmel, oudste bij de vrije baptisten.

Het kinderkoor bestaat uit achttien weeskinderen en hun begeleiders. Ze zingen hoofdzakelijk in het Engels, met Afrikaanse ritmes en dans. Al 85 verschillende Watoto-koren reisden de wereld over. Ze zongen in theaters en kerken, in het Witte Huis en in Buckingham Palace en binnenkort dus in de Vrije Baptistengemeente in Emmen.

Het concert met als thema Signs & Wonders is op zaterdag 14 juli in het Hondsrug College, gebouw de Marke, de toegang is gratis en het concert begint om 19.00 uur.