Team Humanature wint Emmer hackathon

EMMEN

Hackers van alle leeftijden waren afgelopen weekend dertig uur onafgebroken bezig om problematiek met betrekking tot energie, water en afval met een frisse blik te bekijken en op te lossen.

Naar aanleiding van het tweejarig jubileum van DC Tech in Emmen werd zaterdag en zondag een zogenaamde hackathon gehouden. De circulaire woonwijk - daar waar op nieuwe manieren wordt omgegaan met water, energie en afval - was het thema. Een hackathon is een wedstrijd voor uitvinders en waar teams van vier tot zes personen aan de slag gaan om een opdracht te vervullen. Aan het einde van de wedstrijd moeten de equipes hun oplossingen door een vakjury laten beoordelen.

De prijs voor best overall winner ging zondag naar Team Humanature van het Leerparadijs uit Emmen. De leden bedachten een zogeheten serious game en kunnen daarmee een hele woonwijk driedimensionaal in beeld brengen. Inwoners en andere partijen kunnen met de game heel makkelijk betrokken worden bij veranderingen en direct op het scherm zien wat de uitwerking is. Team Toolbox uit Emmen won met een persluchtaccu en bijbehorende infographics de prijs voor best design en Team Kaas-is-Baas van het Emmer Hondsrug College won de prijs voor best commercial omdat met een afvalbak bewoners of zelfs een complete woonwijk worden beloond voor goed gedrag. Team Kaas-is-Baas heeft volgens de jury daarnaast een product dat geschikt is om te verkopen. Er deden vijftien teams mee in Emmen.

Coaches

De gemeente Emmen, Waterschap Vechtstromen en de woningcorporaties Domesta, Lefier en Woonservice waren met coaches aanwezig om de teams op weg te helpen. De deelnemers kwamen vanuit Friesland tot Noord-Brabant naar Emmen en lokaal waren Leerparadijs, Hondsrug College, Drenthe College, Code Gorilla en Toolbox met teams vertegenwoordigd.

“Een hackathon is een ideale manier om scholen, inwoners en bedrijven aan elkaar te koppelen, drempels te verlagen en samenwerking op gang te brengen”, zegt manager Henk Lukken van de innovatiehal in DC Tech. “Als opleiding willen we middenin de samenleving staan en bedrijven stimuleren op een duurzame manier te innoveren.”

Mogelijkheden

“We zijn als gemeente Emmen bijzonder geïnteresseerd in oplossingen als deze en we gaan kijken of er mogelijkheden zijn deze in Emmen toe te passen”, liet wethouder Bouke Arends optekenen.

Meer informatie over het winnende Team Humanature van het Leerparadijs uit Emmen staat op www.humanature.nl. Bekijk www.whatthehackathon.nl voor meer algemene informatie.