Gesubsidieerde streekomroep vestigt eindelijk naast oude zoo

EMMEN

We hebben er even op moeten wachten, maar streekomroep ZO!34 is eindelijk gevestigd in het Hospershuis. Het Hospershuis is één van de monumentale villa’s voor het Rensenpark en wordt ingezet als mediahuis, waarin ZO!34 dus een belangrijke rol wacht.

Vrijdagmorgen kwamen bestuur, de wethouders Jisse Otter en Robert Kleine van de gemeente Emmen en wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden samen. Wethouder Otter noemt ZO!34 een toegevoegde waarde, die niet veel geld mag verdienen en daardoor afhankelijk is van subsidies. In totaal ontvangt de omroep vanuit de gemeente Emmen – de streekomroep is een fusie tussen Radio Emmen en Radio Loco uit de Vestingstad – een ton en van de gemeente Coevorden vijftienduizend euro. Ook wordt er een deel geleend. Van deze bedragen moet onder meer de verbouwing en de vernieuwing van technische apparatuur worden bekostigd.

De komst van de omroep mag dan al een jaar in de planning liggen, dat het uiteindelijk zover is gekomen, is toch bijzonder. De gemeente Emmen hanteert kunst, cultuur en innovatie als pijlers voor het Rensenpark en heeft in het zogeheten Dream Team – waar bijvoorbeeld wethouder Otter deel van uitmaakt – gezegd dat er geen instanties in het park gevestigd moeten worden. Daar is na de komst van bijvoorbeeld Toolbox en theaterschool Loods 13 en nu dus ZO!34 nog weinig van over.

Ron Buurman liet vrijdagmorgen namens het bestuur van de streekomroep weten een open en toegankelijke organisatie te willen zijn. Dat mensen zo vanaf de markt even naar binnen kunnen lopen voor een bezoekje of een tip. De streekomroep gaat vanzelfsprekend door met radio en tv maken, maar gaat de focus nu ook meer gooien op online, een on-demand dienst en educatie.