‘Schaamte opzij en gezondheid voorop’

EMMEN

De praktijk laat zien dat niet alle vrouwen tijdig aan de bel trekken als ze last hebben van gynaecologische klachten. Vrouwen hopen dat klachten weer verdwijnen omdat ze vanwege schaamte en angst een bezoek aan de dokter vermijden. “Zet je schaamte opzij en zet je eigen gezondheid voorop”, raadt Treant aan.

De vulvapoli bij Treant is een samenwerking tussen de specialismen dermatologie en gynaecologie. Bepaalde gynaecologische klachten hebben raakvlakken met klachten van de huid en andersom. Veel klachten van vrouwen gaan gepaard met jeuk, een schraal gevoel en pijn. En dat is in veel gevallen goed te behandelen.

“Het is zo zonde dat vrouwen vanwege schaamte over hun klachten een bezoek aan het ziekenhuis uitstellen”, meent gynaecoloog Ruth Elberink. “Zeker als je weet dat wij bij 95 procent van de vrouwen al tijdens het eerste bezoek een diagnose kunnen stellen, waardoor we meteen met een behandeling kunnen starten.”

Voordeel

Dermatoloog Gerda van der Wier sluit zich aan bij Elberink en vindt de goede samenwerking tussen de specialismen een voordeel voor de patiënt. “Tijdens ons maandelijkse gezamenlijke spreekuur dat de naam vulvapoli heeft, kunnen we vrouwen snel helpen doordat we dezelfde patiënt gelijktijdig zien. De afstemming onderling is er dus meteen. Indien nodig krijgt de vulvapoli ondersteuning van een uroloog, seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut omdat bepaalde problemen, zoals pijn, consequenties kunnen hebben bij het plassen en het hebben van seks.”

Zowel ziekenhuislocatie Scheper in Emmen als ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal hebben een vulvapoli. Ziekenhuislocatie Bethesda in Hoogeveen heeft er geen, maar huisartsen uit deze regio kunnen patiënten vanzelfsprekend naar een andere locatie van Treant Zorggroep verwijzen. Gynaecoloog Ruth Elberink en dermatoloog Gerda van der Wier verzorgen de poli in Emmen.