Klazienavener motorcoureur hoopte op meer in Duitsland

KLAZIENAVEEN

De talentvolle motorcoureur Bobby Bos (19) uit Klazienaveen heeft zijn tweede IDM-weekend van het seizoen achter de rug, dat plaatsvond in de Duitse Motorsport Arena Oschersleben. Het werd in alle opzichten een heet weekend.

Het gevoel na afloop van het eerste IDM-weekend - IDM staat voor Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft - was heel goed en dat gevoel werd in de vrije trainingen op donderdag doorgetrokken. Bos had direct een goed tempo en ritme.

Op vrijdagochtend werd de eerste kwalificatietraining gereden en daarin reed Bos voor het eerst in zijn carrière een rondetijd onder de 1’27. Met 1’26.936 werd de voorlopig negende startpositie gepakt. Bos was daarmee ook de snelste Nederlandse rijder.

Verbeteren

De tropische buitentemperaturen zorgden voor heet asfalt waardoor de het in de tweede kwalificatietraining op vrijdagmiddag niet meer mogelijk was om de tijden uit de ochtend te verbeteren. Coureurs zouden echter geen coureurs zijn als ze dat niet toch zouden proberen.

Dat liep voor Bos minder goed af want in één van de snelste bochten van het circuit verloor hij de voorkant van zijn motor waarna Bos hard de grindbak ingleed. Bos bleef ongedeerd maar dat kon van de Yamaha R1M niet gezegd worden. Het voor dit seizoen gereserveerde schadebudget werd direct opgesoupeerd. Doordat de top tien de tijden van de eerste kwalificatietraining niet meer wist te verbeteren bleef de negende startpositie gelukkig wel staan.

Aan de bak

De monteurs moesten flink aan de bak en waren tot laat in de avond bezig om alle schade te herstellen. Dat lukte want de motor stond er zaterdagochtend voor de opwarmtraining weer als vanouds bij. De eerste race van het weekend opende Bos als dertiende. Trainingstijden werden niet benaderd waardoor naar voren rijden op eigen kracht er niet inzat. Door een crash van een rijder voor hem en het passeren van Ricardo Brink schoof Bos door naar de elfde plaats waarop hij de race finishte.

Ook in de tweede race van dit weekend lukte het niet om de goede startpositie te verzilveren. Bos reed een flink aantal ronden op de twaalfde positie waarna Brink gepasseerd kon worden. Bos hing aan de groep die vocht om de zevende plaats maar moest lossen toen één van de rijders voor hem motorpech kreeg. Bos moest daardoor van het gas en moest uitwijken. Vanaf dat moment was het gelopen koers en werd de tiende plaats vakkundig naar huis gereden.

Snelheid

Bobby Bos: “Tot en met de eerste kwalificatietraining ging het super. Ik reed een persoonlijk record en voelde me goed op deze baan die tot mijn favorieten behoord. De valpartij in de tweede kwalificatietraining deed echt zeer maar dan in figuurlijke zin. Vallen hoort bij racen maar de hoeveelheid schade aan de motor was dit keer wel heel extreem. In de eerste race had ik een slechte start en had ik nooit de snelheid om op eigen kracht naar voren te rijden. In de tweede race was de start een stuk beter maar kwam ik in aanraking met een andere rijder waardoor ik behoorlijk wat plaatsen verloor. Daarna was mijn snelheid, net als in race één, niet goed genoeg om verder naar voren te kunnen komen. Elfde en tiende is niet slecht maar we hadden stiekem op meer gehoopt.”

In de eerste twee IDM weekenden heeft Bobby 25 punten weten te verzamelen en daarmee staat hij nog steeds op de achtste plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Het volgende IDM weekend wordt van 6-8 juli gehouden op het circuit van Zolder in België.