Burgemeesterscolumn: Warm

Voor mijn gevoel is het al weken mooi weer. Daar kan je ook wel eens wat somber over doen. Ik geloof meteen dat de opwarming van de aarde een serieus probleem is. Maar of het mooie voorjaar daar nou direct mee te maken heeft, lijkt mij ook weer stug. Feit is dat we voor mijn gevoel al weken in de korte broek kunnen lopen.

Dat doe ik niet, als ik niet aan het hardlopen of fietsen ben. Burgemeesters hoeven niet altijd in pak, maar in korte broek, dat is nou ook zo weer wat.

Op woensdagmiddag ben ik strak in het pak met stropdas in het Bewonersbedrijf Op Eigen Houtje in Emmerhout. Daar komen ambtenaren en bewoners bij elkaar om te praten over initiatieven van burgers. Ze zijn al vanaf de ochtend op tournee. Nu mag ik de belangrijkste uitkomsten aanhoren en reageren. In het oude schooltje is het bloedheet, ondanks dat de deuren en ramen wagenwijd open staan. Ik heb bewondering voor het doorzettingsvermogen van de mensen. Ze komen met veel goede ideeën.

Even later beland ik in een snikheet zaaltje in Westerbork. Zorgorganisatie Treant heeft een informatieavond georganiseerd. Daar is reden voor. De toekomst van de zorg kent veel onzekerheden. Zeker in regio’s waar veel meer mensen steeds ouder worden en het steeds lastiger is om aan goed personeel te komen. De avond start met een aantal goede inleidingen over de ontwikkelingen in de zorg. Duidelijk is dat er echt iets moet gebeuren om de zorg betaalbaar en goed georganiseerd te houden. De hitte heeft blijkbaar ook invloed op de microfoons. Het gekraak is niet van de lucht.

De volgende dag is het zo mogelijk nog warmer. Ik word ontvangen door een enthousiaste vertegenwoordiging van de bewoners in Barger-Compascuum. In het wijkgebouwtje is de temperatuur redelijk. Maar buiten is het haast niet te harden. Dat is jammer, want we krijgen een buitengewoon interessante inleiding op het unieke hoogveenkerkhof. Dat kende ik nog niet. In de schaduw van het expositiegebouwtje hoor ik een mooi verhaal over de ontstaansgeschiedenis.

’s Avonds mag ik in het Atlas Theater de aftrap doen van een wedstrijd voor jonge Drentse ondernemers. Voordat het hoofdprogramma begint, staan we buiten nog even wat te kletsen. Daar is het ook weer heel warm. In het theater is het goed te doen.

Op de laatste werkdag van de week ben ik onder meer bij het Kinderdagcentrum van De Trans. De kinderen met een meervoudige beperking krijgen een leuke ochtend voorgeschoteld door de kinderen uit de wijk en studenten van het Drenthe College. Dat vinden ze in het begin nog best een beetje spannend. Maar gaandeweg de ochtend ontdooien ze wat. Dat is hard nodig, want ook nu loopt de temperatuur weer behoorlijk op. Een ijsje doet wonderen. ’s Middags plof ik nog even in het mooie zwembad van Nieuw-Weerdinge.

We sluiten de warme week af met een prachtige editie van Retropop. Iedereen houdt het broeierige weer in de gaten, maar het echte onweer barst pas laat los. Ook de weergoden houden van dit feestje.

Burgemeester

Eric van Oosterhout