‘Alles klopt aan de foto’

EMMEN

Riekus Reinders uit Emmen maakte over een jaar genomen de beste Wildlands-foto van de wekelijkse rubriek in deze krant. De Emmenaar krijgt twee jaarkaarten van het park.

"Om je de waarheid te vertellen", begint Reinders het gesprek vrijdagmorgen voor de entree van het park, "wist ik niet eens dat ik kanshebber was voor de jaarfoto". Samen met zijn vrouw Janneke loopt Reinders naar het ijsberenverblijf. Van die dieren maakte hij namelijk de foto waarmee hij de Wildlands Foto van het Jaar heeft gewonnen.

Op die foto zijn twee duikende ijsberen te zien die op het raam afzwemmen. Bonus is het meisje dat oog in oog met de dieren staat. "Heel mooi inderdaad, dat meisje. Mens en dier maken oogcontact. Ik denk dat dit de foto sterk maakt. Ik wist op het moment zelf dat ik een goede foto had gemaakt. Het gevoel dat je het hebt geflikt om een goede foto te maken, is een mooi moment."

De ijsberen zijn alle vier buiten te zien. Twee zwemmen in het water. De beren duiken vis van de bodem op om hun hongerige magen te stillen. Een van de pooldieren neemt een duik, grijpt een vis en zwemt dicht langs het glas omhoog. Riekus Reinders aanschouwt het van dichtbij, staat nu zelf ook in oog met de beer en legt zijn hand op het glas. Voor zijn ogen slikt de ijsbeer de vis weg en zwemt naar het droge.

De Jaarfoto maakte Reinders met zijn Nikon D850, vertelt hij even later bij de koffie. Door een 16 mm groothoeklens kwam het meisje er ook bij op te staan. "Ik heb vaker foto’s van zwemmende ijsberen samen met kinderen gemaakt, maar bij deze foto klopte gewoon alles." Reinders trekt er zelf vaak op uit. Hij is niet alleen maar in Wildlands, waar hij zijn foto’s maakt. Op de computer thuis staan beelden van tulpenvelden, luchtballonnen, vliegtuigen, natuur en van evenementen die op de Emmer stadsvloer plaatsvinden. Samen met Janneke – die ook graag fotografeert – bezoekt hij Wildlands graag. "Het park wordt mooier en mooier. We zijn hier bijna iedere week te vinden." Negen van de tien keer met een camera over z’n schouder. Maar dat spreekt voor zich.