Prokkelen bij de Vuurtoren in Emmen | Foto’s

EMMEN

Tijdens de leerzame en plezierige prokkelactiviteit ontmoetten vrijdagmorgen kinderen met en zonder beperking elkaar. Samen ondernamen ze activiteiten.

Door Anna Sophie Bakker

Joukje Hessels (38) is locatiemanager van het Emmer kinderdagcentrum de Vuurtoren - onderdeel van De Trans - en vertelt enthousiast over het fenomeen prokkelen. Dat is een prikkelende ontmoeting tussen in dit geval kinderen met en zonder beperking. Tijdens deze dag worden de kinderen in groepen verdeeld en lopen ze een route, die uit activiteiten bestaat. Deze activiteiten zijn bedacht door studenten van het Drenthe College van de opleiding dienstverlening. Er wordt nagedacht over de doelgroep en hoe de kinderen gestimuleerd kunnen worden in hun ontwikkeling. Hessels is erg tevreden met het resultaat. “Ik zie alle kinderen met elkaar spelen”, zegt zij. “Ik vind het heel erg mooi om te zien.”

Basisschool Kristalla en de Vuurtoren besloten samen de kinderen alvast kennis met elkaar te laten maken vóór de activiteit. Vaak is er nog angst voor het onbekende, maar door deze oplossing worden ze gerustgesteld. Tijdens de kennismaking wordt verteld waarom sommige kinderen niet kunnen praten en dus op een speciale school zitten. Hessels vertelt dat de bijeenkomst heel natuurlijk gaat; de kinderen leren elkaar al kennen zonder dat daar veel voor gedaan moet worden. “De meeste kinderen vinden het al erg leuk wanneer ze aandacht krijgen van andere kinderen. Dat is namelijk niet altijd zo”, vertelt zij. Het komt regelmatig voor dat kinderen met een beperking niet deelnemen aan spelletjes in de buurt waar ze wonen. Vaak is er dan onbegrip, maar door middel van deze dag hoopt de locatiemanager dit in de toekomst anders wordt. “Iedereen hoort erbij, onze kinderen net zo goed”, zegt ze. Doordat de kinderen niet met elkaar kunnen communiceren, wordt er op een andere manier contact gelegd. Ze hebben oogcontact, lichamelijk contact en maken gebruik van enkele gebaren. “Met wat kunst- en vliegwerk kom je een heel eind”, zegt Hessels.

Toneelstukje

Tijdens elke activiteit bij de Vuurtoren waren vrijdag blije gezichten te zien. Zo ook bij Corry Mepschen (54), die een toneelstukje opvoerde. De docent van het Drenthe College vertelt dat ze het leuk vindt er een verhaaltje van te maken. “Ik heb mijn vriendje Pieter Konijn meegenomen. Het toneelstukje gaat over dat hij niet weet wat vakantie is”, vertelt ze opgewekt. Bij haar voorstelling maakt ze ook gebruik van de geur van bloemen. Dit is soms wel lastig volgens Mepschen. “Als ik bij iemand kom met lavendel weet ik niet of diegene het leuk vindt.” Gelukkig is alles volgens haar goed gegaan en geniet ze erg van haar rol.

Het was vrijdag een gezellige morgen vol plezier. De stemming was opgewekt en het gitaarspel zorgde voor een rustige atmosfeer. Er werd gekleid, gekleurd en gespeeld met water door de kinderen. Ook burgemeester Eric van Oosterhout was aanwezig om te genieten van de prokkelactiviteit. “Samen met de kinderen heb ik net de Tsjoe Tsjoe Wa gedanst”, vertelt hij uitgelaten. Ook Lowan Moorman heeft het zeker naar zijn zin gehad. Hij zit in groep 7/8 van basisschool Kristalla en heeft al meerdere vriendjes gemaakt. “Ze praten hier niet veel en als ik dat probeer antwoorden ze niet”, vertelt hij. “Gelukkig kunnen we wél samen spelen.”