‘Onderlinge competitie is mooi om te zien’

KLAZIENAVEEN

De twaalfde editie van de triathlon in Klazienaveen wordt gehouden op zaterdag 14 en zondag 15 juli. Een vooruitblik met bestuurslid Hans Pagters.

Door Kristian Elders

De organisatie van het sportieve gebeuren in het grootste buitendorp van de gemeente Emmen is in handen van Stichting Triathlon Klazienaveen. De ervaren Pagters - hij is zelf oud-hardloper - zag het aantal deelnemers elk jaar stijgen. De genoemde stichting werkt trouwens intensief samen met triathlonteam de Boks uit Klazienaveen. Dat team geeft thans clinics ter voorbereiding op deelname aan het evenement.

Pagters weet te vertellen dat de sport triathlon groeiende is in vooral Zuidoost-Drenthe. Met het aantal toeschouwers langs de kant zit het volgens de inwoner van Klazienaveen ook wel goed. "Dit aantal varieert van 10.000 tot 20.000 en met mooi weer staan er zeker 15.000 mensen te kijken", vertelt Pagters.

Nieuw is de team triathlon op zaterdagmiddag voor de vrouwen eredivisie, mannen eredivisie, mannen derde divisie noord en mannen vierde divisie noord. De eerste van in totaal vier starts is om 13.30 uur. De laatste start is om 17.00 uur en de sporters zwemmen in het Van Echtenskanaal. De afstanden voor de teams zijn zaterdag 750 meter zwemmen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer hardlopen.

Onderlinge competitie

De eerste start op zondag - dit is de jeugd- en kindertriathlon en die deelnemers zwemmen in het zwembad - is om 8.30 uur. De start van de eerste groep in het Van Echtenskanaal is om 11.00 uur. "De onderlinge competitie is mooi om te zien voor het publiek", zegt Pagters. "Neem alleen al het massale zwemmen in het kanaal. Uniek om te bewonderen! Deze sport is spectaculair om te zien én te doen. De ervaring van het voltooien van een triathlon geeft heel veel voldoening."

In Klazienaveen is sprake van de halve triathlon, olympische afstand, sprint en estafette. De hele triathlon staat niet op het programma. De organisatie kan terugvallen op een fraai programma en een compact parcours. En dan te bedenken dat de happening ooit begon als een wedstrijd tussen plaatselijke hardlopers die wel eens een triathlon wilden voltooien...

Oud-inwoner van Klazienaveen en sportcommentator Evert ten Napel reist zaterdag af naar het evenement om een aantal starts voor zijn rekening te nemen. Meer informatie over onder meer alle wedstrijden staat op de website www.triathlonklazienaveen.nl.