Vijftig jaar Goeroe in Schoonebeek

SCHOONEBEEK

Jeugdsoos Goeroe bestaat vijftig jaar in Schoonebeek. De mijlpaal wordt groots gevierd van dinsdag 12 tot en met zondag 17 juni.

Door Kristian Elders

Lodewijk Ellen uit Schoonebeek maakt deel uit van het organiserende 50 jaar Goeroe team. De 46-jarige Ellen was in de jaren negentig bestuurslid van Goeroe. De jeugdsoos behoort tot de oudste in zijn soort in den lande. De festiviteiten worden volgende week gehouden op het parkeerterrein achter de soos aan de Hankenhofweg in het oliedorp. Goeroe zag het levenslicht op 9 maart 1968 en diverse jubilea zijn steevast in maart gevierd, maar voor dit op voorhand memorabele jubileum wordt uitgeweken naar een periode van wellicht fraaiere weersomstandigheden. Met slecht weer kan de organisatie overigens terugvallen op het plaatsen van een tent.

Het feestterrein kan 400 tot 500 bezoekers bergen, schat Ellen alvast. Goeroe wil zich graag van zijn maatschappelijke kant laten zien en daarom start het jubileum dinsdagavond 12 juni om 19.00 uur met een ‘kijkje in de soos’. De informele voorlichtingsavond is bedoeld voor ouders van kinderen die de soos bezoeken. “Zij krijgen die avond mee waar de soos voor staat. Daarnaast wordt in samenwerking met onder meer Sedna en de politie voorlichting gegeven over alcohol en drugs. Ook wij hebben als jeugdsoos te maken met de alcoholwetgeving. Dat is en blijft een actueel thema”, zegt Ellen.

Kinderen van de basisscholen komen woensdagmiddag 13 juni vanaf 13.30 uur aan bod. In samenwerking met Werf Productions wordt een lipdub gemaakt. Dat is een videoclip waarin een groep een favoriet nummer nasynchroniseert. Deze activiteit valt samen met de landelijke Buitenspeeldag van Jantje Beton. De expositie over 50 jaar Goeroe wordt donderdag 14 juni om 20.00 uur geopend in de nabije Waag’nschuur van Stichting De Spiker. Oud-voorzitter Gloria Sommer-Gras verricht de opening. Zij behoorde tot de groep jongeren die vijftig jaar terug het initiatief nam om de jeugdsoos op te richten. De gratis te bezoeken tentoonstelling op loopafstand van de jeugdsoos loopt door tot en met zondag 24 juni.

Dancemuziek voert vrijdagavond 15 juni vanaf 20.30 uur de boventoon met optredens van eerst Jack $hirak - deze producer is vooral bekend vanwege de hit Drank & Drugs - en daarna vanaf 22.00 uur de legendarische happy hardcore act Dune uit de jaren negentig. Noem alleen al de ware klassiekers Are You Ready To Fly en Rainbow To The Stars. Een kaartje kost 10 euro tijdens de voorverkoop en 12,50 euro aan de kassa. Jongeren onder de 18 jaar betalen 5 euro tijdens de voorverkoop en 7,50 euro aan de kassa.

Herman Brood

Barrelhouse en ook Dany Lademacher’s Wild Romance - deze band begeleidde wijlen Herman Brood - komen zaterdagavond 16 juni naar Goeroe. Ook die avond start de muziek om 20.00 uur en de entreeprijs is ook op 16 juni 10 euro tijdens de voorverkoop en 12,50 euro op het terrein zelf. Jongeren onder de 18 jaar betalen 5 euro tijdens de voorverkoop en 7,50 euro aan de kassa. Op dat moment dat Barrelhouse begint te spelen is de reünie voor bijvoorbeeld vroegere bezoekers en bestuursleden al geweest, want die staat zaterdag van 16.00 tot 18.00 uur op het menu.

De laatste feestdag - zondag 17 juni - staat vanaf 15.00 uur een puquiz op het programma, waarbij de deelname gratis is. The Freelance Band sluit de jubileumviering vanaf 17.00 uur af in de jeugdsoos. Entree kost 5 euro. The Freelance Band is een oude bekende, want de leden waren meer dan eens op het Goeroefestival en maakten hun opwachting bij de opening van het huidige onderkomen in Schoonebeek.

Lodewijk Ellen heeft alle onderdelen van het programma goed onthouden en denkt zeker dat Goeroe ook de honderd jaar gaat halen. “Het blijft leuk om op deze wijze betrokken te blijven bij Goeroe”, vertelt hij. “Het is mooi om oude bekenden en vrienden weer eens te zien.”

Opgeven en een kaartje kopen voor de reünie kan via de website www.50jaargoeroe.nl. Meer informatie en verkoop van tickets voor de muziekavonden: kijk op www.50jaargoeroe.nl en www.facebook.com/50jaargoeroe. Bij vragen: stuur een mail naar jcgoeroe@gmail.com of 50jaargoeroe@gmail.com.

De leden van het 50 jaar Goeroe team zijn: Anton Oortmann, Anouk Hans, Bert Mulder, Edwin Bos, Gerald Bos, Gerjo Unie, Jeanet Welink, Lodewijk Ellen, Marc Heijnen, Marcel Bouwers, Marloes Koers, Paul Katuin en Yvonne Baks.


Auteur

Kristian Elders Redacteur