‘Als De Trans hiermee stopt ben ik weg’

EMMEN

Cliënten van De Trans mochten zaterdag meerijden met liefst 140 vrachtwagens. Een toeterfestijn van jewelste werd het.

Door Anna Sophie Bakker

Ze moesten er even op wachten, maar zaterdag was het dan eindelijk zover. Eens per jaar mogen de cliënten van De Trans zich uitleven op de toeters van vrachtwagens. Het hele jaar wordt al naar dit evenement uitgekeken. Vol verlangen stonden ze dan ook toe te kijken op het moment dat de al toeterende vrachtwagens de straat in kwamen rijden.

Geja Ossel (59) is een van de organisatoren van de zogeheten Vrachtwagendag. Ze is lid van de ontspanningscommissie, die meerdere keren per jaar activiteiten organiseert voor De Trans. Zelf werkt ze al een hele tijd bij het dagverblijf, maar sinds een jaar of acht zet ze zich dus ook in voor De Trans – die de gehandicaptenzorg en –begeleiding op zich neemt. Dit vindt de begeleidster heerlijk om te doen: “Het is zo leuk om te zien hoe de cliënten ervan genieten.” Ook vertelt ze dat er chauffeurs zijn die al jaren lang meerijden op deze dag. “Vaak hebben zij al een band opgebouwd met de cliënten. Dat maakt het alleen maar gezelliger.”

Van tevoren wordt er goed gekeken naar welke beperking een cliënt heeft. Niet iedereen kan zelfstandig mee met de vrachtwagens. Sommigen hebben begeleiding nodig. Om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan, rijden er taxi’s mee met de stoet, waarin de mensen kunnen die in een rolstoel zitten.

Bennie Lok (44) is cliënt van De Trans. Vroeger kon hij lopen zoals ieder ander. Een ongeluk met een tractor op zesjarige leeftijd zorgde voor een verder leven in een rolstoel. Lok zit niet bij de pakken neer en is erg optimistisch over zijn leven. Hij vertelt trots dat hij een paar dagen in de week werkt bij radiostation Continu. Dat vindt hij erg leuk om te doen. Lok is namelijk een groot muziekliefhebber. “Ik werk daar als dj, het is mijn passie”, vertelt hij. Van Nederlandse muziek tot hardrock, hij vindt het allemaal goed. De veertiger vertelt ook opgewekt over de Vrachtwagendag. Hij vindt het prachtig dat deze dag georganiseerd is, en heeft er al heel lang zin in. “Het liefst toeter ik zelf ook, maar laat dat de chauffeur maar doen.”

Langs de route van de Vrachtwagendag stonden allemaal mensen te zwaaien. Het was een vrolijke bedoeling. Familieleden van de cliënten zijn gekomen zodat ze samen konden genieten van de speciale rit. Er was dan ook zeker geen gebrek aan plezier. De lach ging niet meer van de gezichten af en de hele dag hoorde je toeters door de regio. Het was een dag om niet te vergeten en iedereen heeft nu al zin in volgend jaar. Zeker Bennie Lok. “Als De Trans hiermee stopt, dan ben ik weg.” De bulderlach die volgde, verried zijn knipoog.