Wim Moinat houdt van levendigheid

ZWARTEMEER

Fractievoorzitter Wim Moinat van SP Emmen woont in Zwartemeer en is 55 jaar. De politicus woont met veel plezier in het grensdorp. Lees meer over Wim in deze Doorloper.

Een relatie?
“Getrouwd met Janet en vader van Tim, Luc en Bart.”

Zwartemeer betekent voor mij...
“Thuiskomen. Het is voor mij een vertrouwde plek, waar ik ben opgegroeid.”

Als ik de baas van Zwartemeer zou zijn, dan...
“Zou ik graag willen dat het winkelbestand hier wat royaler zou zijn, maar waarschijnlijk is dat een hang naar vroeger toen we bijvoorbeeld nog een groenteboer, een bakker en een bloemist hadden. Verder vind ik het belangrijk dat de goede sportverenigingen die er nu zijn blijven en dat het openbaar vervoer weer door het dorp gaat in plaats van langs Zwartemeer.”

Vroeger ging ik altijd stappen in...
“Tja, ik was nooit zo’n stapper en ben het nog steeds niet. Ik houd wel van een theatervoorstelling of een metal concert. Verder mag ik graag naar het voetbalstadion van FC Emmen gaan met mijn vaste zak patat in de pauze met veel mayonaise en een groot glas cola.”

Als Ajax wint, dan...
“Is mijn dag weer goed, maar helaas had ik het afgelopen seizoen niet zoveel goede dagen op dat vlak.”

Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was...
“In het begin van de mavo en toen was ik om de week verliefd op een ander. Pas echt verliefd was ik op Janet in de eerste klas van de pedagogische academie en daar ben ik nog steeds mee samen.”

De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed...
“Dat was tijdens de voorstelling van The Lion King. Totaal onverwacht maakten ze daar een 1 aprilgrap in en dat zag niemand aankomen. De hele zaal lag in een deuk.”

En dat ik huilde ook...
“Dat was op de begrafenis van mijn jongere broer Ronnie in 2016. Hij overleed geheel onverwacht aan complicaties ten gevolge van zijn suikerziekte.”

Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is...
“Het beste boek dat ik ooit gelezen heb is Panokko van Anne de Vries. Dat is een boek uit mijn jeugd en ik weet de inhoud nog steeds. Het boek gaat over een jongen, die opgroeit in de binnenlanden van Suriname. Heel spannend geschreven. Het is een hele andere wereld, die toch met Nederland te maken heeft en er komen allerlei griezelige dieren in voor die wij bij ons in Zwartemeer niet hadden.”

Je kunt me wakker maken voor...
“Mijn ontbijt en dan het liefst roerei met bacon. Laat me voor de rest maar lekker liggen.”

Het eerste wat ik doe als ik na mijn werk thuiskom, is...
“Mijn nette kleren uit en wat makkelijks aantrekken.”

Als ik niet in Zwartemeer zou wonen, dan...
“Zou ik in Emmen of in Assen willen wonen. Ik houd wel van de levendigheid van de stad, maar ik denk niet dat ik mijn vrouw meekrijg.”

Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje...
“Ja, dat wordt dan Marc Kuipers. Marc is mijn vriend, trouwe steun en toeverlaat. Ik kan privé en in de politiek altijd een beroep op hem doen. Mede door zijn enthousiasme en inzet gaat het weer goed met de SP-afdeling en Marc zit nu samen met mij in de gemeenteraad. Ook is hij mijn voetbalmaatje.”

Wat ik vroeger wilde worden, is...
“Leerkracht basisonderwijs, maar die studie heb ik destijds niet afgemaakt. Pas later in mijn leven heb ik me laten omscholen en nu sta ik toch voor de klas als vakleerkracht.”

Mijn hobby’s zijn...
“Voetbal kijken, whisky drinken (uitzoeken en proberen, red.), FIFA spelen op de Xbox met mijn zoon Tim en met mijn vrouw op pad gaan om de wijde omgeving te verkennen.”

Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is...
“Naast de voor de hand liggende gebeurtenissen als ons huwelijk en de geboorte van onze kinderen wil ik ook zeker noemen: een reis naar Finland naar een houtzagerij, die ik ooit eens via de Praxis voor mijn werk mocht maken. Daar zaten we echt in de ruige natuur waar de elanden over de weg liepen. En ik heb eens een reis naar Polen gewonnen voor de finale in 2015 van de Europa League in Warschau, waar ik met mijn oudste zoon heen ben geweest. Verder maakten we twee jaar geleden een rondreis door Schotland. Dat was ook een reis om nooit te vergeten met roerei, bacon, whisky en mijn vrouw, maar als ik het meer algemeen mag houden ben ik blij dat het goed gaat met mij en mijn gezin. Er zijn de afgelopen jaren privé nogal wat dieptepunten geweest en daar zijn we goed doorheen gekomen. En dat is mooi!”

Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker?
“Een tip! Kom het nieuwe fietspad langs de Runde verkennen hier achter op Zwartemeer! Dat is echt een fantastisch mooie route.”

Ook meedoen? Mail jouw verzoek naar: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.nl.