Huismeester van Holdert gaat huiswaarts

EMMEN

Hij wordt alom gezien als een leuke en aardige man. Frits Dol mag graag piano spelen voor bewoners van het Emmer woonwijkcentrum Holdert, maar daar stopt hij mee.

Door Kristian Elders

Dat heeft geen vervelende reden, want de 65-jarige Emmenaar gaat na welgeteld 42,5 werkzame jaren in Holdert met pensioen. Zijn laatste werkdag is donderdag 31 mei. Frits Dol maakte zo’n tien jaar geleden de nieuwbouw van Holdert mee op de huidige locatie en is met recht een manusje-van-alles als huismeester in het genoemde fraai gelegen woonwijkcentrum, dat alweer vijftig jaar bestaat. De geboren Valthenaar is geliefd bij bewoners, medewerkers, vrijwilligers en wijkbewoners. Dol wordt als huismeester opgevolgd door de 28-jarige Romano Dijks uit Valthe.

De aimabele Dol doet zijn verhaal in het restaurant op de begane grond van Holdert, daar onder de rook van het Raadhuisplein, het Atlas Theater en Wildlands. Tijdens het gesprek is er tijd voor koffie en gebak. Dol spreekt van een erg mooie baan, die hij al die jaren met veel plezier heeft gehad. “En als het goed bevalt, blijf je hè? Mijn werk is ontzettend afwisselend”, vertelt de bijna pensionaris. In vervlogen tijden werd Dol onderhoudsbediende genoemd, maar thans is het huismeester.

Wat doet een huismeester? “Mijn belangrijkste taak is dat ik zorg dat bewoners en personeel geen last hebben van technische mankementen”, legt Dol op kalme wijze uit. “De verwarming kan niet warm genoeg zijn of een telefoon doet het niet meer. Ook komt het voor dat de wc niet goed doorstroomt of dat het tocht.” Meer algemeen gesteld gaat Dol op een probleem af ter beoordeling. Het komt voor dat hij zelf aan de slag gaat, maar daarnaast wordt het oplossen van onvolkomenheden uitbesteed. Voor bijvoorbeeld het repareren van verlichting of een verstopt toilet draait Dol zijn hand niet om.

Over de vloer

De stressbestendige huismeester - Holdert telt liefst 120 appartementen - houdt van de afwisseling tijdens zijn werk. “En ik ben met mensen bezig. Ouderen zijn blij dat ik bij hen over de vloer kom. Zij hebben in de eerste plaats niet altijd evenveel te doen en ik los een probleem op. Dat is natuurlijk altijd fijn.” Een meer algemeen probleem is de zonnewering, die alleen gebruikt mag worden als het niet te hard waait. De winddetector gaf vorige week geen groen licht voor het gebruik van de zonnewering, maar er was toch echt weinig wind. “Daar klopt iets niet, dacht ik. Een expert kwam langs om dit op te lossen.”

Als huismeester was het al die jaren de bedoeling om het hoofd koel te houden en de rust te bewaren. Dat lukte ook toen een bewoner zijn telefoon van Treant Zorggroep kwijt was om personeel mee ‘op te piepen’. Dol verzekerde de oudere dat de telefoon weer boven water zou komen. Eén uur later kreeg hij een melding van een verstopt toilet... “Ik had nooit verwacht dat de verdwijning en de verstopping met elkaar te maken zouden hebben, maar dat was toch het geval.”

Frits Dol gaat nu genieten van zijn pensioen en van zijn twee grootste hobby’s: muziek en houtbewerken. Voor de dienstbare huismeester is zijn werkzame leven nu mooi geweest. Zijn lange zomervakantie begint deze week al in Duitsland. Hij komt vast nog wel eens een kopje koffie drinken of een hapje eten in Holdert. “Ik zou hier later best willen wonen, hoor. Dit is een unieke locatie.”