Erkenning voor Sterre en Luna Jonkers

EMMEN

Wethouder René van der Weide heeft maandag de kampioenen Sterre (19) en Luna (18) Jonkers uit Emmen gehuldigd. De sportieve schaatsters zijn zussen. Ze hebben al veel prijzen in de wacht gesleept. Sterre is zelfs sportvrouw van de gemeente Emmen.

De oudste van de twee - Sterre - doet aan langebaanschaatsen. Ze traint veel: zo’n acht tot tien keer per week. Dit doet ze naast een fulltime studie geneeskunde in Groningen. Bij de A-junioren is ze in december 2017 in Heerenveen kampioen geworden op de 3 en 5 kilometer. Sterre is twee keer naar een wereldbeker voor A-junioren geweest. In november in Inzell, waar ze met een hele mooie tijd de wereldbeker heeft gewonnen. In de voorgaande jaren is ze vaker nationaal kampioen op de 3 kilometer geweest en het seizoen hiervoor was ze op beide afstanden tweede.

Ook Luna doet aan langebaanschaatsen. In maart is zij in haar leeftijdscategorie nationaal kampioen geworden. Een knappe prestatie. Extra bijzonder is dat Luna mei 2017 een ernstig wielerongeval heeft gehad met gedeeltelijk blijvende verlamming van de linker arm/schouder. Het schaatsen doet ze met één arm op de rug met een brace om.

Net als haar zus traint Luna regelmatig en dat heeft resultaat. Ze stond meer dan eens na de wintertriathlon als tweede en derde op het podium. Ook bij de nationale kampioenschappen behaalde ze prijzen.