‘HDV Eendracht dient maatschappelijk belang’

COEVORDEN

Politiehondenvereniging HDV Eendracht in Coevorden heeft volgens de eigen website als doel het africhten van werkhonden voor onder meer de politie, bewakingsbedrijven en militaire doeleinden.

Door Kristian Elders

De richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) zijn leidend, weet oud-voorzitter Ab Hendriks uit Coevorden. Hij is een van de oprichters van de vereniging, die sinds 25 november 1971 bestaat. Het oefenterrein van Honden Dressuur Vereniging Eendracht is te vinden aan de Katshaarweg 4 in Coevorden, maar bij gebruik van navigatie wordt het invoeren van Katshaarweg 2 aangeraden.

Clubcommissaris Hendriks blijft HDV Eendracht trouw en praat over de bloeiende vereniging samen met secretaris en penningmeester Bert Snippe, die ook in de Vestingstad woont. Voorzitter is Leon Hemel uit Klazienaveen. De leden trainen met hun hond op maandagavond, woensdagavond en zaterdagmiddag. De Coevorder club houdt zaterdag 2 juni vanaf 16.00 uur een zogeheten stelwedstrijd op het eigen terrein aan de Katshaarweg. Er komen op 2 juni drie pakwerkers naar Coevorden om hun medewerking te verlenen aan de steloefeniningen op het vlak van bijtwerk (afdeling 3, red.). De pakwerkers uit respectievelijk Utrecht, Raalte en Lichtenvoorde doen zich voor als boef en hebben een belangrijke rol bij de verschillende onderdelen voor de maximaal vijftien deelnemers met hun hond.

"Zij komen uit bijvoorbeeld Den Helder, de Achterhoek en Maastricht", vertelt Snippe. "Bij elke oefening zijn punten te verdienen. Oefeningen zoals een stokaanval en schot- en werp staan op het programma." Achterliggende gedachte van de hondensportwedstrijd is zeker ook dat alle honden uiteindelijk via verkoop bij bijvoorbeeld de politie terechtkomen. De opbrengst van de verkoop van een hond is bij HDV Eendracht voor de leden zelf. In de meeste gevallen worden Mechsele herders door hen opgeleid.

Gratis

Hendriks en Snippe hopen op 2 juni de sport aan veel belangstellenden uit de gemeente Coevorden te laten zien. De entree is in elk geval gratis. "Ik sta er nog altijd van te kijken hoe trouw een hond kan zijn", vertelt de ervaren Hendriks. "Dat doet me nog alle dagen goed." Snippe: "Je bent lekker buiten met deze sport. Dat is heerlijk!"

De sportprijzen voor de top drie op 2 juni zijn aangeboden door de PvdA Coevorden. "We hebben geen geldprijzen, want deze hobby moet voor iedereen leuk blijven", vult Snippe aan. "Er is ook een prijs voor de meest spectaculaire hond van de stelwedstrijd. De pakwerkers bepalen het winnende duo." Snippe wijst nog even fijntjes op het maatschappelijk belang van HDV Eendracht. "We leiden honden op die naar de politie gaan. Daardoor kunnen burgers in de gemeente Coevorden zich veilig voelen, want een politiehond kan een inbreker pakken." En zo is het maar net.

Meer informatie over HDV Eendracht staat op www.hdveendracht.webs.com en www.facebook.com/HDVEendracht.