Vliegerprotest in Emmen tegen uitzetting Afghanen

EMMEN

Emmen was zondag één van de steden in Europa waar aandacht werd gevraagd voor de actie: “Stuur Afghanen niet terug.” Ondanks dat er nog dagelijks bomaanslagen plaatsvinden in Afghanistan is de Nederlandse regering van mening dat het land veilig genoeg is om Afghaanse vluchtelingen terug te sturen.

Onder hen is de Aaldense Afghaanse tiener Atena Haidari. Zij woont daar in het azc en dreigt met haar familie te worden uitgezet. Atena Haidari deed samen met haar broers en vriendinnen mee aan de actie in Emmen. Deelnemers aan het protest liepen met vliegers en probeerden zoveel mogelijk protest handtekening te verzamelen.

Het verloop van de actie was volgens Rob Smit Duijzentkunst van de organisatie enigszins teleurstellend maar toch positief. “Enigszins teleurstellend omdat zoveel mensen te kennen gaven dat het lot van de vluchtelingen uit Afghanistan hen niets kon schelen of omdat ze bang waren ergens hun naam achter te moeten laten. Maar positief vanwege de vele mensen die enthousiast de lijsten aanpakten en hun naam eronder zetten. Maar natuurlijk ook de Afghanen zelf. Wij hadden verwacht dat er een stuk of vijf zouden meedoen maar het waren er meer dan vijftien en daarnaast nog twintig kinderen. Een aantal van de Afghanen verblijven al acht jaar in azc’s onder de voortdurende dreiging te worden uitgezet en terug de oorlog in te moeten.”

In groepjes zijn de volwassenen en kinderen het Emmer centrum in gegaan. Uiteindelijk zijn er bijna driehonderd handtekeningen opgehaald. Dit hadden er volgens Rob Smit Duijzentkunst meer kunnen zijn, maar door de ramadan en de hitte waren de mensen halverwege de middag uitgeput en is de actie gestopt.

Alle handtekeningen uit het hele land worden woensdag aangeboden aan staatssecretaris Mark Harbers en de Tweede Kamer.