Rijdende Popschool vijftienduizend euro rijker

ZANDPOL

Meer jongeren die muziek gaan maken en samen gaan spelen in een bandje, dat is het doel van de Rijdende Popschool. Omdat het college van burgemeester en wethouders van Emmen de cultuurdeelname van jongeren graag wil stimuleren, heeft ze 15.000 euro subsidie aan de Rijdende Popschool toegezegd.

De Rijdende Popschool gaat naar dorpen, wijken en scholen met spullen die nodig zijn om muziek te maken, zoals instrumenten, versterkers, microfoons en een zanginstallatie. Kinderen, jongeren en volwassenen krijgen muziekles door samen in een bandje te spelen. Sinds april vorig jaar is de Rijdende Popschool actief in het dorpshuis van Zandpol. In het afgelopen jaar hebben meer dan 25 inwoners les gehad en zijn er drie bands met in totaal veertien deelnemers ontstaan.

Vier dorpen erbij

Inmiddels hebben ook Zwartemeer, Schoonebeek, Erica en Nieuw Amsterdam/Veenoord gevraagd of de popschool daar ook gevestigd kan worden. De Rijdende Popschool wil juist op plekken komen waar geen muziekschool of andere voorzieningen gevestigd zijn, zoals in dorpen en in krimpregio’s. Samen met de dorpsbesturen, dorpshuizen en vrijwilligers uit de dorpen gaan ze popscholen opzetten.

Goed voor de leefbaarheid

Cultuurwethouder Robert Kleine is blij met het succes van de Rijdende Popschool: “We willen kunst en cultuur in de dorpen en wijken een stevige impuls geven, hebben we in de Cultuurnota gezegd. Het initiatief van de Rijdende Popschool past daar naadloos in. Inwoners kunnen dicht bij huis muziekles krijgen en samen in bands spelen. Dat is goed voor de leefbaarheid. Ik hoop dat de activiteiten die we nu al zien ontstaan na het succes in Zandpol zich als een olievlek over onze gemeente gaat uitbreiden.”

Niels Steenstra, directeur van de Rijdende Popschool reageert: “Het is fantastisch nieuws dat we in zoveel dorpen in Emmen actief kunnen worden. Ook kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen zijn welkom om mee te doen natuurlijk. Andere dorpen die ook interesse hebben in een popschool mogen zich bij ons melden. We hopen dat we nog lang actief mogen blijven in de gemeente Emmen.”