Kunstbeweging en Pro Emmen in race voor Gouden C

EMMEN

Het project ‘Trots op je eigen omgeving’ van De Kunstbeweging en Pro Emmen is één van de vijf genomineerden voor de Gouden C 2017. Met de Gouden C zet het Fonds voor Cultuurparticipatie jaarlijks één van de projecten op het gebied van cultuurparticipatie en cultuureducatie in de schijnwerpers. De winnaar ontvangt de prijs op 3 juli tijdens de viering van het 10-jarig bestaan van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

In het project van Pro Emmen gaan leerlingen aan de slag met ‘Archief, Archeologie en Land-art’. Monica Smeets, coördinator van het project vertelt: „Dankzij de subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie kunnen we samen met de Kunstbeweging drie nieuwe erfgoedleerlijnen ontwikkelen die in de toekomst structureel onderdeel worden van onze lessen.”

Door bezig te zijn met ‘hoe was het vroeger, hoe is het nu en hoe zal het in de toekomst zijn’ komen de eerstejaars leerlingen erachter wat het onderwerp Archief eigenlijk inhoudt voor hun leefwereld. Door de lijn naar bijvoorbeeld Facebook door te trekken wordt duidelijk dat archiveren niet per definitie stoffig hoeft te zijn. De leerlingen verwerken de uitkomsten van hun archiefonderzoek in een kunstzinnige presentatie die getoond wordt aan medeleerlingen en ouders.

„Bij de leerlijn Archeologie gaan de tweedejaars op onderzoek naar de nieuwste technieken en de kers op de taart wordt straks de leerlijn Land-art voor de derdejaars. Landschapskunst is immers ook een onderdeel van cultureel erfgoed. In 2020 moet de ontwikkeling van het project klaar zijn”, aldus Smeets.

Bibian Welbergen, projectleider van De Kunstbeweging vult aan: „De leerlingen van Pro Emmen zullen apetrots zijn als ons project de Gouden C wint. Op 3 juli horen we welke van de vijf genomineerde projecten de prijs van onder meer duizend euro wint.”

De Gouden C

De Gouden C wordt voor de zevende keer uitgereikt. Voor de prijs komen alle in 2017 door het Fonds gesubsidieerde projecten in aanmerking. De shortlist is samengesteld door medewerkers van het Fonds. De deskundige, onafhankelijke jury kiest uit deze projecten de winnaar. De jury beoordeelt de projecten op innovatie, impact en inspiratie. De winnaar ontvangt een Gouden Stempel, ontworpen door kunstenares Katia Borghesi en een cheque ter waarde van duizend euro.