Beeld Rensenpark gedoopt tot De Fladderaar

EMMEN

Het standbeeld dat richting de entree van het Rensenpark wijst, is vandaag gedoopt tot De Fladderaar. De naam komt uit een oproep op Facebook waarop grootschalig is gereageerd.

Uit ruim driehonderd suggesties konden galeriehouder Erik Knegt en de meewerkende kunstenaars kiezen. Hij is samen met Jan Bosman, Karin Siebring en Hein Winters verantwoordelijk voor het beeld. De suggesties liepen flink uiteen. Almal Saam (Afrikaans voor ‘allemaal samen’), Circus Rens (afgeleid van de familie Rensen), De Emmerbrul en bijvoorbeeld De Giraffe kwamen voorbij. Toch was het ‘De Fladderaar’ die direct aansprak bij het team. "Het bekt lekker, en de motivatie past helemaal bij wat ik bij het kunstwerk voel", reageert Knegt.

Inzendingen moesten van motivatie worden voorzien. Evelien Lotterman – zij werkt in het Emmer Atlas Theater – is verantwoordelijk voor de naam. Ze vertelt: "Fladderen staat voor vrijheid van afwisseling en eigen invulling. Herkenbaar voor het Rensenpark. Dat is wat dit kunstwerk voor mij uitstraalt."

Een fantastische naam, noemt Knegt het. Het roept bij hem een gevoel van vrijheid op. Iets wat hij naar eigen zeggen ook ervaart in het park. Een motivatie met herkenning dus. "Kunst gaat om gevoel", doceert de galeriehouder van Mick’s Art. "Het moet iets in je losmaken, in je oproepen. Als zo’n naam dat doet, terwijl ik aan het beeld denk, is dit de juiste naam."

Met een naam als Fladderaar wordt er al snel een link gelegd met een vlinder. Lotterman ziet dat namelijk bovenop het beeld pronken. "En ik had dat nog niet eens zo gezien", bekent Knegt. "Dan zie je wat kunst doet met mensen."