Jonge vluchtelingen tonen toekomstdromen

EMMEN

Vorige week vond in De Marke in Emmen de eerste talentenmarkt plaats van jonge vluchtelingen uit de regio. De avond werd georganiseerd als afronding van het empowerment-traject Ondernemen in je Eigen Toekomst van de ToekomstAcademie, waar asielzoekers met een onzekere toekomst zijn getraind om hun talenten te onderzoeken.

De afgelopen drie maanden hebben de jongeren zich beziggehouden met thema’s als personal branding, netwerken, solliciteren en profileren. De centrale vraag van deze afsluitende avond was: Wat kun jij eventueel betekenen voor mij?

Studenten van de opleiding Kunst & Multimedia van Noorderpoort in Groningen hebben samen met de jongeren filmpjes gemaakt over hun toekomstdromen en talenten. Zo wil Majid uit Iran een eigen kapsalon beginnen en Ahmadi uit Afghanistan politieagent worden. Deze filmpjes zijn vorige week getoond aan het publiek, bestaande uit onder andere de coaches en maatjes van de jongeren, een afgevaardigde van de gemeente Emmen, andere partners en belangstellenden.

De ToekomstAcademie

De deelnemers zijn allemaal aangesloten bij de ToekomstAcademie in Emmen, onderdeel van New Dutch Connections. Samen met bedrijven uit de regio worden verschillende leermodules aangeboden aan jonge vluchtelingen. Zo wordt er momenteel in Emmen ook een module EHBO van het Rode Kruis gevolgd.