Beeld in Emmer centrum van zijn sokkel getrokken: daders foetsie

Emmen

Onverlaten hebben in het Emmer centrum een kunstwerk van zijn sokkel getrokken. Het gaat om het beeld Onderweg in de Notaris Oostingstraat.

Het kunstwerk dateert van 1987 en is gemaakt door Guus Hellegers uit het Friese Steggerda. Het bronzen beeld van een ouder echtpaar stond al jarenlang nabij de entree van kledingzaak Derksen & Derksen en werd in de nacht van zondag op maandag vernield.

Dit is de nacht die volgende op de feestelijke huldiging van FC Emmen in het centrum. Of de vandalen bezoekers waren van dit festijn, is onduidelijk. Van de daders ontbreekt ieder spoor. De gemeente Emmen kreeg het beeld cadeau van het Zweedse bedrijf Ericsson, dat van 1990 tot 2010 in Emmen was gevestigd.

Volgens een woordvoerster van de gemeente is het beeld nu beschadigd. ,,We gaan aangifte doen bij de politie en kijken op welke manier het kunstwerk gerestaureerd kan worden. Hoe groot de schade is, is onduidelijk. Maar het is absoluut meer dan een schrammetje. We gaan er wel van uit dat restauratie mogelijk is.’’

Het beeld is onder meer bijzonder vanwege de platte vormen. De man zien we van de zijkant, de vrouw van de voorkant. Het lijken twee platte schijven, loodrecht op elkaar.


Auteur

Frits Tromp Redacteur