Geert van der Tuuk hoopt op ‘de macht van het kleine’

EMMEN/COEVORDEN

Coevordenaar Geert van der Tuuk zet zich met hart en ziel in voor het Epilepsiefonds, maar de aanstaande collecteweek in Zuidoost-Drenthe baart hem grote zorgen.

Door Kristian Elders

Die collecteweek komt er dan wel van 4 tot en met 9 juni, maar de oud-inwoner van Emmer-Compascuum weet te vertellen dat er in de gemeente Emmen nog niet eens vijftig collectanten zijn. In de Vlinderstad zelf zijn er volgens Van der Tuuk slechts acht. De 69-jarige Van der Tuuk geniet van zijn pensioen in de Vestingstad, maar rust niet op zijn lauweren. Hij is namelijk regiocoördinator van het Epilepsiefonds in het grootste deel van Drenthe. “Ik pak ook een stukje van Groningen en Overijssel mee”, zegt de Coevordenaar tijdens een gesprek bij hem thuis in de wijk Ossehaar.

De zestiger begeleidt zogeheten collecteleiders en wijkhoofden, maar het is volgens Van der Tuuk bijzonder moeilijk om nieuwe collectanten te strikken. Een zware klus dus, want bijvoorbeeld wijkhoofden zijn er veel te weinig en trouwe krachten zwaaien uiteindelijk af na bewezen diensten. “Ook andere fondsen hebben hier last van”, zijn de weinig verrassende woorden uit de mond van de pensionaris. Het Epilepsiefonds gooit het mede daarom over een andere boeg en houdt dit jaar in de gemeente Emmen een experiment met tien pinbussen. Door die pinbussen kunnen mensen met de pin of contactloos doneren in plaats van contant, want contant geld voor een collecte hebben zij steeds minder vaak paraat. “We hebben onze hoop gevestigd op de pinbussen”, klinkt de coördinator hoopvol.

Van der Tuuk bezoekt heel veel collectanten in onder meer Coevorden, Emmen, Klazienaveen en Borger. Hij loopt dit jaar zelf ook mee tijdens de collecteweek en dat is in zijn woonplaats geen overbodige luxe gezien de totale mankracht. In Emmen kan Van der Tuuk rekenen op de niet aflatende inzet van bijvoorbeeld Monique Schoemaker en Adriaan Struik. Van der Tuuk: “Waarom ik mij inzet voor dit fonds? Mijn moeder had eens een epilepsieaanval en ik voelde mij op dat moment zó machteloos. Ik wil daarom graag mijn steentje bijdragen.”

De nood is dus hoog voor wat betreft het collecteren voor het Epilepsiefonds, dat alweer 125 jaar bestaat. Van der Tuuk kijkt ernstig, maar in al zijn optimisme blijft hij zich inzetten voor het fonds. “Ik laat me nergens door afschrikken en wil graag iets bereiken, maar de onbekendheid van het Epilepsiefonds is mijn grootste zorg.” Hopelijk voor Van der Tuuk en de zijnen blijft het motto van het fonds - de macht van het kleine - overeind én alle kleine beetjes helpen. Nederland telt 120.000 mensen met epilepsie. De aandoening is nog niet te genezen.

Meer vrijblijvende informatie over collecteren in de regio voor het Epilepsiefonds: bel of mail Geert van der Tuuk via 06-20089350 of gvdtuuk@gmail.com. Meer algemene informatie staat op www.epilepsie.nl.