‘Dit gaat de regio een boost geven’ | Foto’s

EMMEN

FC Emmen maakt volgend seizoen zijn debuut in de Eredivisie. De ploeg van trainer Dick Lukkien heeft de finale van de play-offs gewonnen van Sparta (1-3) en promoveert naar het hoogste niveau. “We gaan de volgende stap zetten.”

Door Jesper Langbroek

FC Emmen kwam na een half uur spelen nog op achterstand, maar via doelpunten van Michael Chacón, Anco Jansen en Alexander Bannink werd de zege binnengehaald. De achthonderd meegereisde supporters kwamen met hun gezang boven de fans van Sparta uit. Na het laatste fluitsignaal vierden zij feest met de spelers en technische staf. Aanvoerder en doelman Dennis Telgenkamp kon het succes maar amper bevatten. “Het gebeurt me niet vaak, maar ik moest ervan huilen”, zei Telgenkamp. “Dit is geweldig voor de club. Dit zal ons, Emmen en de regio een enorme boost geven. Niemand had dit verwacht en dat maakt het extra mooi. Het wordt volgend seizoen lastig, maar dat zien we dan wel. Eerst gaan we een week feestvieren.”

Geen verrassing

Voor Jan Korte, technisch manager van FC Emmen, kwam de promotie niet als een verrassing. Na de wederopbouw van de club onder voorzitter Ronald Lubbers, bouwde hij als technische man aan de spelersgroep. “Lubbers heeft de club gered, samen met bestuurders Herman Harms, Wim Beekman en Ben Haverkort. Deze promotie is de beloning voor hun werk”, aldus Korte. “We vullen elkaar goed aan en versterken elkaar in de ambities. We hebben telkens betere voetballers aan kunnen trekken en het voetballend vermogen van achteruit kunnen verbeteren. Daarom had ik er vertrouwen in dat we de Eredivisie konden halen. Dat het nu gebeurt, is een ongekende prestatie.”

Het succes van Emmen

Volgens Korte is het succes van Emmen mede bepaald door de breedte van de selectie. Niet alleen de eerste elftalspelers, maar ook de reserves hebben bijgedragen aan de sfeer van hard werken en voor elkaar door het vuur gaan. Voor volgend seizoen gaat Emmen doorselecteren en met het verhoogde budget door de tv-gelden de selectie versterken. “Daar zullen we plannen voor maken. Ik heb er vertrouwen in dat het met Dick Lukkien als coach goed gaat komen. Ook hij verdient een groot compliment. Hij heeft voetbalverstand, is een eerlijke vent en heeft overwicht op de groep. De promotie staat geweldig op zijn cv. Volgend jaar kan hij daar met een eventuele handhaving een mooie prestatie aan vast plakken.”

Niets te verliezen

Het is nog vroeg om een voorspelling te doen over de kansen van FC Emmen in de Eredivisie, maar volgens Korte heeft de club weinig te verliezen in het eerste jaar op het hoogste niveau. “We moeten vooral genieten van de wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord, maar ook de derby’s tegen FC Groningen, SC Heerenveen en PEC Zwolle. De club en de stad zullen opleven. De Drent is over het algemeen nuchter, maar iedereen ziet dat er potentie is in Emmen. We gaan een mooi seizoen tegemoet. We gaan een volgende stap zetten en iedereen wil daarbij horen.”