Volgelopen plein voor gratis festival in beeld

EMMEN

Nou, dat was wat. Plotsklaps liet de organisatie van het Emmer bevrijdingsfestival weten entree te gaan heffen voor het aanvankelijk gratis te bezoeken vrijheidsfeest.

Een dag voor het festival vroegen Café de Zwetser en Snooker & Pool Centrum Emmen - zij organiseerden het bevrijdingsfestival op het Raadhuisplein - vijf euro voor toegang. Veiligheid werd als argument aangedragen. Ook de leeftijdsgrens werd opgeschroefd naar minimaal zestien jaar. Dat stuitte een hoop inwoners tegen de borst. En dat niet alleen. Ook de lokale politiek kwam in opstand. Onder meer Wakker Emmen en de PvdA spraken hun verbazing uit. De druk voor de uitbaters werd te groot, waarna zij overstag gingen. Wel zo netjes, met nog geen 24 uur voor aanvang.

Uiteindelijk kwam alles goed en liep het Raadhuisplein - mede dankzij optredens van Mr. Polska en Billy The Kit - druppelsgewijs vol. Tegen het eind van de avond was de wijn wel op, maar het plein nog steeds vol. Een logisch gevolg wanneer vrijheid zonder drempels gevierd kan worden.