Gemold schilderij Ingo Leth naar Duitsland

EMMEN

Het schilderij ‘Woman with the pearl earring’ van Ingo Leth, dat twee jaar geleden met Pinksteren door vandalen is gesloopt, wordt gerestaureerd. Het leek er lange tijd op dat dit niet zou gebeuren in verband met de torenhoge restauratiekosten.

Nu blijkt dat de Duitse restaurateur Alfred Eimers het schilderij – dat geïnspireerd is op het bekende werk van Vermeer – heeft aangeboden het doek te willen herstellen. "Hij was enorm geraakt door het verhaal", vertelt Leth. "Het is alweer twee jaar geleden dat het kapot is gemaakt maar ik krijg nog iedere dag reacties van bezoekers van de galerie."

 

Een groep jongeren had bijna twee jaar geleden voor ruim een ton schade toegebracht aan de oude dierentuin. Alle brandflessen waren leeggespoten en werden vervolgens door de ramen van diverse gebouwen of voormalige verblijven gegooid. Ook vier schilderijen van Leth moesten eraan geloven.

 

Repareren van de schilderijen kostte minstens vijftienduizend euro, had een restaurateur van het Rijksmuseum Leth toevertrouwd. Dat zou niet opwegen tegen de opbrengsten. Als totall loss verklaard, zette Leth één van de schilderijen in om een boodschap over te brengen. "Ik wilde daarmee uitdragen dat ook jong volwassenen altijd een keuze hebben. Als een zogenaamde vriend begint met vandalisme heb jij altijd de keuze of je meedoet of niet. Besef waar je mee bezig bent en besef ook dat er gevolgen zijn."

 

Het schilderij is inmiddels meegenomen naar Duitsland waar het in een paar weken zal worden gerestaureerd.