Vrijheidscollege van Jan Terlouw in Emmer bieb

EMMEN

Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw was vorige week in Emmen om het Vrijheidscollege te geven. De Vrijheidscolleges zijn een serie lezingen door heel het land waarin sprekers ingaan op de in 1941 door Franklin D. Roosevelt geformuleerde Four Freedoms: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van religie, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst.

Terlouw wisselde daarin feiten af met verhalen uit zijn eigen jeugd, die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog doormaakte. "De wereld is kapot aan het gaan. Als we willen, kan het nog goedkomen", sloot hij die avond af.

Als tiener maakte Jan Terlouw de Tweede Wereldoorlog bewust mee en ervoer hij wat het betekent tijdelijk niet in een rechtsstaat te leven. In zijn Vrijheidscollege refereert hij aan deze tijd en de invloed daarvan op de onze.

“De vier vrijheden van president Rooseveld uit 1941 staan tegenover het fascisme van Hitler-Duitsland uit die tijd. Ze staan in feite voor democratie, rechten van de burger tegenover de staat, sociale rechtvaardigheid, afwezigheid van oorlog. Maar vrijheid is een complex begrip, ook in onze dagen in gevaar, zodat we er aandacht voor moeten blijven vragen. ”

Jan Terlouw is schrijver en oud-politicus. In de jaren ‘70 was hij voor D66 lid van de Tweede Kamer en vervolgens Minister van Economie, Commissaris van de Koningin in Gelderland en senator in de Eerste Kamer. Naast zijn politieke carrière, schreef Jan Terlouw met veel succes kinderboeken, zoals ‘Koning van Katoren’, ‘Briefgeheim’ en ‘Oorlogswinter’. Eind 2016 hield hij in het tv-programma De Wereld Draait Door een bewogen pleidooi voor meer onderling vertrouwen, zijn ‘touwtje uit de brievenbus’ maakte veel indruk.