Feestweek in 25-jarige De Anloop

SCHOONEBEEK

Woonzorglocatie De Anloop viert deze week het 25-jarig bestaan in het oliedorp Schoonebeek. Vijf vrouwen werken al die tijd al in het onderkomen van Zorggroep Tangenborgh.

Door Kristian Elders

Dat zijn Leonie Kollmer (61) uit Weiteveen, Aggie van der Weide (63) uit Schoonebeek, Angela Nijkamp (58) uit Weiteveen, Lidy Kolker (63) uit Schoonebeek en de zestigjarige Anneke Wegkamp uit Weiteveen. “Humor is zeker belangrijk tijdens ons werk”, zeggen zij tijdens een gesprek in De Anloop. “We komen er in elk geval erg ver mee.”

Ooit begon het vijftal op de oude locatie van De Anloop aan de Europaweg, want de woonzorglocatie is nu te vinden aan De Pallert. Dat is onder de rook van de plaatselijke supermarkt Coop. Na al die jaren is het nog altijd gezellig druk in De Anloop. Er zijn genoeg activiteiten voor de ruim veertig bewoners. Zij kunnen bijvoorbeeld sjoelen, handwerken, gymnastieken, sjoelen en koersballen. Verder komen er regelmatig koren en zangers langs.

De gemiddelde leeftijd in De Anloop is tegen de 90 jaar. “Dat is een hele hoge leeftijd”, vult Nijkamp aan. Gevolg is wel dat het werk voor de verzorgenden zwaarder wordt. Daarbij komt dat de werkdruk is toegenomen. “En tegenwoordig is er meer bureaucratie”, zegt Van der Weide. “De informatie die we vroeger in één map hadden, is nu verdeeld over veertig mappen. We missen daarnaast de behandeling aan bed. Het stukje warme zorg is weg, helaas.” Kollmer is tijdens haar nachtdiensten een soort van eigen baas. “Ik heb dan meer tijd om even te praten met de bewoners en dat vinden zij prettig.”

Bij een mijlpaal hoort een feestweek en dat is in De Anloop niet anders. Medewerkers en bewoners kregen maandag al een ontbijt geserveerd en ‘s middags kwamen Max en Maxime langs voor een muzikaal optreden. Een sjoelcompetitie voor alle bewoners van De Anloop en basisschoolkinderen staat dinsdagmiddag op het programma. Bewoners mogen woensdagavond 2 mei - samen met een introducé - naar de bingo, die om 19.30 uur start. De festiviteiten eindigen donderdag 3 mei met een buffet voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers. Zij kunnen om 16.30 uur aanschuiven voor de lekkernijen. Alle dagen krijgen de bewoners overigens een feestelijke maaltijd geserveerd.