Rietplasloop een cadeautje

EMMEN

Nog een paar weekjes trainen en de ruim duizend deelnemers kunnen zich opmaken voor de Rietplasloop in Emmen. En daarmee kan ook het goede doel worden gesteund.

Ieder jaar wordt er een goed doel gekoppeld aan de loop, die Emmenaar Nico Dümmer organiseert. Dit jaar is dat de landelijke Stichting Jarige Job. Naast het inschrijfgeld kunnen deelnemers ervoor kiezen een extra bedrag te betalen dat volledig naar de stichting gaat. Dümmer: "Het idee is ontstaan bij het honderdjarige bestaan van logistiek dienstverlener Oldenburger|Fritom vorig jaar, waar ik aanwezig was. Zij zijn sponsor van de Rietplasloop en zette zich dat jubileumjaar in voor Jarige Job."

Jarig Job is een stichting die zich inzet voor jarige kinderen, die niet op een verjaardagsfeestje hoeven te rekenen. Een kinderfeestje lijkt in Nederland zo vanzelfsprekend, maar dat is volgens de stichting voor 61.000 kinderen niet het geval. Te weinig geld. Of zelfs geen. "Op hun mooiste dag van het jaar krijgen zij geen cadeau, hangen er geen vrolijke ballonnen en kunnen zij niet trakteren op school. Uit schaamte melden ze zich soms zelfs ziek", vertelt Jacqueline Dale namens de stichting. Zij is coördinator van de drie noordelijke provincies.

Kinderen kunnen via Jarige Job een verjaardagsbox krijgen. Er is 35 euro nodig om zo’n box te bekostigen en die zit dan vol ballonnen, slingers, taartmix met versieringen, een leesboek, cadeautjes en zelfs een traktatie voor op school. De inhoud van de box wordt tegen inkoopprijs geleverd door partners van de stichting.

Vorig jaar zijn er in Zuidoost-Drenthe 440 boxen uitgedeeld. Negentig procent daarvan is naar de gemeente Emmen gegaan, de overige tien naar Coevorden en Borger-Odoorn. Dale: "Die verdeling is scheef omdat we samenwerken met de Voedselbank en Stichting Leergeld. En Leergeld zit alleen in Emmen, vandaar. Hulp vragen kan via Leergeld of via ."

De Rietplasloop vindt overigens plaats op zondag 3 juni. Of de bouwlieden van Retropop – die dan al flink in de weer zijn – dan niet in de weg lopen? Dat valt allemaal wel mee, volgens Nico Dümmer. "We houden rekening met elkaar", vertelt hij. "Het parcours gaat deels over het terrein van Retropop, waar de podia al zijn opgebouwd."