Kleurrijke dekens voor recordpoging

EMMEN

Anneke Heidemans van de bibliotheek in Emmen vertrok donderdag met een grote glimlach uit het Emmer woonzorgcentrum Zuidermarke. Het project De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld leeft.

Door Kristian Elders

Bewoners en omwonenden van Zuidermarke helpen mee om op 14 en 15 juli dit jaar 9000 dekens te kunnen leggen in Park Vijversbrug in het Friese Tytsjerk, vlak bij Leeuwarden. Die stad is dit jaar ook wel bekend als de Culturele Hoofdstad van Europa. De totale oppervlakte van alle dekens is vijf voetbalvelden en het doel is een vermelding in het befaamde Guinness Book of Records. De Emmer ouderen - in totaal zijn het er zo’n twintig - doen twee keer per week aan handwerken in de Amaliazaak aan de Wilhelminastraat. Voor De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld maakte de ijverige groep liefst 26 kleurrijke dekens.

Heidemans verzamelde ook dekens in onder meer Sleen, Aalden, Emmer-Compascuum en Nieuw-Amsterdam. De organisatie van de recordpoging haalt de dekens woensdag aanstaande op bij de samenwerkingspartner Bibliotheek Emmen. Na het weekend van 14 en 15 juli gaan de dekens via goede doelen naar mensen die deze spullen goed kunnen gebruiken.

Ym Hazelhoff - zij woont vlak bij Zuidermarke - is vrijwiliger in het woonzorgcentrum van Treant Zorggroep. Zij hielp samen met bijvoorbeeld bewoonster Janny Gaasbeek mee om het project tot een succes te maken. “Dit is gezellig”, vertellen de tachtigers vlak na de overhandiging aan Heidemans. “De wol komt werkelijk overal en nergens vandaan. Er stonden hier hele zakken vol.” Ook Hanny Donker zette zich in voor de recordpoging. “Ik woon hier aan de overkant van de straat”, vertelt zij. “Door deze bezigheid heb ik iets leuks te doen. Ik maakte voor dit project allemaal kleine lapjes stof.”

De bibliotheek wil er volgens Heidemans voor iedereen zijn. “Er is veel eenzaamheid en dan vooral onder ouderen”, zegt zij. “Wij zijn dan ook blij met dit initiatief van en de samenwerking met onder meer Zuidermarke. Natuurlijk is de recordpoging een mooi idee, maar de achterliggende gedachte is het verbinden van mensen en dat zij samen een leuke bezigheid hebben en niet alleen op hun kamer of thuis zitten. Verbinden is het mooiste wat er is! In totaal hebben we in de regio nu zeker honderd dekens opgehaald voor de recordpoging.”