Aanleg zonnepark Oranjepoort van start

ORANJEDORP/NIEUW-DORDRECHT

Donderdag werd met de onthulling van het bouwbord het startsein gegeven voor de aanleg van het zonnepark Oranjepoort. Het zonnepark is gelegen tussen de industrieterreinen Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37.

Het zonnepark wordt 37 hectare - 74 voetbalvelden - groot en bestaat uit 88.000 panelen. Naar verwachting is het zonnepark eind 2018 klaar om 8500 huishoudens van duurzame energie te voorzien. De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB) nam het initiatief voor het zonnepark. GroenLeven gaat het zonnepark ontwikkelen. Het zonnepark wordt daarmee door en voor lokale partijen gerealiseerd en ingepast in het landschap. Samen met het bedrijfsleven en het onderwijs willen de partijen op het zonnepark een Solar Innovation and Experience Center realiseren. In dit onderzoekscentrum wordt samen gewerkt aan innovaties op het gebied van zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen. De inwoners van Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht hebben een deel van het park beschikbaar gekregen. Zij richten een energiecoöperatie op zodat ook zij kunnen profiteren van het zonnepark. De gemeente Emmen is aangesloten bij het Interreg COBEN project. Het doel van COBEN is om duurzame energieprojecten in Emmen zo te ontwikkelen dat de opbrengsten zo veel mogelijk ten goede van de omwonenden komen.

Auteur

admin