Marinus Kasteleijn: ‘Maak er een mooie dag van’

Emmen

Marinus Kasteleijn geniet van zijn pensioen in Emmen. De 71-jarige ging naar onder meer de Hogere Hotelschool in het Zwitserse Lausanne. Lees meer in deze Doorloper.

Een relatie? “Ja, met Irene Wolthuis.” Emmen betekent voor mij… “De plaats waar ik mij thuis voel. Emmen is destijds bewust gekozen als een plaats op de zandgrond, evenals mijn geboorteplaats Ruurlo.” Als ik de baas van Emmen zou zijn, dan… “Zou elk plantsoen een bankje hebben zodat er meer contact tussen de mensen zou komen.” Vroeger ging ik altijd stappen in... “Toen ik 15 was kon je nog niet in Ruurlo of omgeving stappen. Daarna ging ik op mijn zestiende naar Amsterdam. Daar kreeg ik les in het Frascati theater, waar we in de pauze altijd een rondje ‘Ouwezijds’ (Voorburgwal) deden. Als ‘dekboy’ van de Randfontein ging ik natuurlijk in de havenplaatsen naar de plaatselijke kroegen.” Als mijn favoriete sportclub wint, dan… “Ik ben niet echt een sportliefhebber en heb dus geen wensen.” Ik weet nog goed wanneer en op wie ik voor de eerste keer verliefd was. Dat was… “In de zesde klas van de lagere school op Hennie Kapers. Zij was een boerendochter, waar ik smoorverliefd op was. Mijn eerste afspraakje met haar mocht pas doorgaan van mijn moeder als ik eerst een stuk van de tuin had omgespit. Dat had ik al lange tijd geleden beloofd. De tuin was toen snel gedaan en doodmoe ging ik naar mijn eerste afspraakje.” De laatste keer dat ik goed gelachen heb, weet ik nog goed… “Dat was pas nog toen mijn broer Leo weer een van zijn originele opmerkingen plaatste.” En dat ik huilde ook… “Dat was twee jaar geleden toen mijn oudste zoon aan de ziekte MS overleed.” Het beste boek dat ik ooit gelezen heb, is…Rijk en geen geld van Phillips Oppenheim. Dit boek is voor een groot deel een leidraad in mijn leven geworden.” Je kunt me wakker maken voor… “Als je hulp nodig hebt.” Het eerste wat ik doe als ik thuiskom is… “Destijds toen ik nog mijn restaurant de Bongerd had en ik thuis kwam, was altijd het eerst wat ik deed mijn jasje uit en iets gemakkelijks aantrekken.” Als ik niet in Emmen zou wonen, dan… “Ik heb jarenlang een grote wens gehad om te overwinteren op Bali, maar ben nu zo gelukkig in mijn huidige huis. Daarom wil ik nergens anders meer wonen.” Ik zou graag de volgende persoon willen nomineren voor een lintje… “Ingo Leth voor zijn enorme inzet om kunst en creativiteit in Emmen te bevorderen.” Wat ik vroeger wilde worden is… “Kok. Op vierjarige leeftijd kreeg ik op mijn verjaardag een koksmuts. Alle verjaardagscadeaus daarna vielen hierbij in het niet.” Wat ik uiteindelijk geworden ben, is… “Horecaondernemer en eigenaar van restaurant de Bongerd (nu Proeflokaal Bregje, red.). Na ervaring te hebben opgedaan aan boord van de Randfontein, Americain Hotel in Amsterdam en La Reine Pédauque in Parijs, volgde ik stages in Interlaken, Groningen, Scheveningen, Gorcum en Apeldoorn. In restaurant de Poort van Drenthe op bungalowpark Ermerzand en restaurant de Bongerd in Emmen was ik zelfstandig ondernemer.” Mijn hobby’s zijn… “Boetseren, keramiek werk maken, schaken en vooral reizen.” Hoogtepunten in mijn leven zijn er zeker, maar wat er echt uitspringt is… “Mijn werk voor de PUM, waarbij ik in ontwikkelingslanden op verzoek van horecaondernemers deze ondernemers help met problemen, die zij zelf niet kunnen oplossen. Meestal door het gebrek aan scholing en daardoor kennis.” Is er nog iets wat je wilt delen met de lezers van de ZuidOosthoeker? “Ga elke morgen voor de spiegel staan en lach tegen jezelf, waarbij je de afspraak maakt er weer een stralende mooie dag van te maken. Het zal zeker helpen om de wereld om je heen - en jezelf - wat gelukkiger te maken.” Ook meedoen? Mail jouw verzoek naar: zuidoosthoeker@ndcmediagroep.

Auteur

admin