Techniektour voor honderd vmbo'ers

EMMEN

Ruim honderd tweedejaars vmbo-leerlingen van Hondsrug College, Carmelcollege en Esdal College gingen deze week een hele dag per bus op Techniektour. Techniektour is een initiatief van de Technetkring in Emmen en wordt georganiseerd door de techniekopleidingen van Drenthe College.

Deze leerlingen krijgen een kijkje in de wereld van techniek. Vier bedrijven in de Installatie- en elektrotechniek openen hun deuren of nemen de leerlingen mee naar locaties waar ze projecten uitvoeren. Deze leerlingen staan voor een belangrijke keus. Is techniek iets voor mij? Welk profielvak ga ik kiezen? Harwig installatietechniek ontving de leerlingen in eigen huis voor een rondleiding en een demonstratie 3D-design waarin alle installaties in de tekening zijn meegenomen. De Groot Installatiegroep had voor het grote vakantieresort Hof van Saksen in Nooitgedacht de techniek achter het gigantische indoor waterglijbanencomplex uitgevoerd. Wat is er allemaal technisch nodig voor waterplezier op een resort. Vriend uit Coevorden bracht de leerlingen naar de nieuwe Lidl in aanbouw aan de Noordbargerstraat in Emmen. Een hypermoderne supermarkt met innovatieve technische installaties op het gebied van elektra, ventilatie, sanitair, verwarming en data. Daarnaast was er aandacht voor zonne-energie. Wat komt er kijken bij de installatie van zonnepanelen en hoe werkt een aarding-installatie in de badkamer? Hiervoor bezochten de leerlingen TSH in Emmen. Daar staat ook de OTIB truck, waar de leerlingen in aanraking kwamen met virtual reality. En om ook echt in de praktijk aan de slag te gaan, kregen de leerlingen bij de opleiding installatietechniek van Drenthe College een uitdagende en inspirerende maakopdracht. Inspiratie voldoende voor de leerlingen, die nu de ‘achterkant’ zien van projecten die zo normaal gesproken vooral als klant of bezoeker meemaken. Een mooie ervaring die hen laat nadenken voor een eigen toekomst inde techniek.

Auteur

Redactie