Sem Schilt ontmoet leerlingen van RENN4 De Atlas

EMMEN

Handen in de lucht, vlak bij het gezicht om de dekking te houden. Gefocuste blikken en af en toe een stoot om de tegenstander proberen te raken.

De trainer moedigt aan en houdt de controle. "Je gaat nu iets te hard, probeer de kracht van jouw stoten te controleren, kom op verdedigen! Vergeet niet dat aanvallen soms de beste verdediging is, ja goed, ga zo door, nog even volhouden, nog vijftien seconden, tien, vijf. Mooi partijtje hoor, jongens!" Na twee bokslessen in de normale gymzaal mogen de leerlingen van RENN4 De Atlas in Emmen de laatste les in de boksschool van Mejiro Gym Drenthe volgen. Het oogt gelijk al indrukwekkend met een echte ring én Sem Schilt. Niet iedereen kent hem nog uit zijn vechtersjaren, maar na een korte introductie volgen al snel vele vragen zoals of hij ook met Rico Verhoeven en Badr Hari heeft gevochten.

Voor de kiezen

Eerst krijgen de leerlingen een zware warming-up voor de kiezen. Warmlopen, krachtoefeningen en daarna op elkaars buikspieren slaan. Daarna begint het er meer op te lijken. Er worden wat stoten geoefend, zowel droog in de lucht als later ook op elkaars handschoenen. Tenslotte mag elke leerling een echt potje sparren in de ring. Er mag alleen gestoten worden tussen de schouders en de heupen. Stoten op het hoofd is nadrukkelijk verboden. Veel leerlingen hebben naar dit moment uitgekeken en gaan er enthousiast op in. Sommigen met al heel snel voetenwerk, anderen met sterk verdedigingswerk en weer anderen durven echt de aanval te zoeken. Het gaat er om wie als eerste de andere drie keer op de schouder heeft geraakt en Sem Schilt is de scheidsrechter. Iedereen durft het aan en staat stoer een potje te boksen onder toeziend oog van de sportheld van weleer en daarmee verdienen de leerlingen het eigenlijk ook om sportheld genoemd te worden. De Atlas doet sinds enkele jaren mee aan het sportprogramma van Special Heroes, waarbij het draait om het meer in beweging krijgen van kinderen in het speciaal onderwijs zodat zij de weg naar de sportvereniging makkelijker vinden. De sportparticipatie van deze jongeren ligt vaak een stuk lager dan die van leeftijdsgenoten uit het regulier onderwijs. Zie ook specialheroes.nl en www.renn4.nl/school/de-atlas.

Auteur

Redactie