‘Ontspanning op motor’ tijdens Rondom Gees

GEES/OOSTERHESSELEN

De elfde editie van Rondom Gees is aanstaande. De karavaan met oude motoren - gebouwd tussen 1890 en 1915 – vertrekt zaterdag 21 april tussen 9.30 en 10.30 uur vanuit het esdorp Gees.

Door Kristian Elders Het bestuur van Stichting Rondom Gees bestaat uit voorzitter Popko Hooiveld uit Oosterhesselen en secretaris Peter Kuiper en penningmeester Herman Kamminga uit Gees. Het wordt de tweede editie voor Hooiveld als preses, terwijl Kuiper vanaf het prille begin betrokken is bij de organisatie. Kamminga is dit jaar op zijn beurt nieuw in het bestuur. De bestuursleden vergaderen veel minder vaak dan voorheen. “We bellen en mailen vooral”, zeggen Hooiveld en Kuiper tijdens een gesprek in Oosterhesselen. “Uiteindelijk komt het altijd goed. We liggen dan ook mooi op schema.” Wel zouden Hooiveld, Kuiper en Kamminga graag versterking krijgen in het bestuur. “Liefhebbers met interesse voor bijvoorbeeld het bijhouden van public relations mogen zich zeker melden.” De route gaat voor de eerste keer door Zuidwest-Drenthe en de eerste tussenstop is rond de klok van 10.30 uur in Ruinen. Elke keer kwam Rondom Gees met iets nieuws. Neem bijvoorbeeld milieuvriendelijke brandstof, verkeersregelaars en bewegwijzering. Zaterdag trekt een karavaan van ruim 120 mensen door Drenthe. Het bestuur kan rekenen op ruim twintig vrijwilligers. Tachtig motorrijders verschijnen in Gees aan het vertrek op de Dorpsstraat. Hooiveld en Kuiper rijden zelf ook mee. “Ons vertrek zorgt voor ontspanning op de motor”, zegt Kuiper. De route door het bos bij Gees aan het begin en einde van de rit is volgens Hooiveld en Kuiper een blijvertje. De deelnemers komen uit bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Frankrijk, België en zelfs Nieuw-Zeeland. De organisatie wil de jeugd meer betrekken bij Rondom Gees en komt daarom met een fotoworkshop op de proppen. Maximaal tien fotografen van 12 jaar en ouder kunnen op 21 april van ongeveer 8.30 tot 10.30 uur aan de slag voor en tijdens het vertrek van de deelnemers. Dit gebeurt onder begeleiding van fotografe Anneke Bloema uit Zwinderen. Per deelnemer worden de twee mooiste foto’s afgedrukt en nog diezelfde dag tentoongesteld in gebouw Pluspunt, daar waar Rondom Gees ‘s morgens start en rond de klok van 16.00 uur eindigt.

De techniek

Voor in elk geval jeugd is er na Rondom Gees - woensdag 25 april vanaf 19.00 uur om precies te zijn - een workshop in de Hesselerhof in Oosterhesselen over de techniek van oude motorvoertuigen. Restaurateur en voormalig docent aan het mbo Herman Noorman uit Exloo geeft de workshop. Hij neemt zijn eigen motoren mee naar het dorpshuis. Belangstellenden voor deze avond kunnen zich aanmelden via info@rondomgees.nl. Opgeven voor de fotoworkshop kan door naam, adres en telefoonnummer door te geven via ph.kuiper@ziggo.nl. Rondom Gees maakt - samen met de Horsepowerrun in Veenhuizen en de Duitse VFV Pionierfahrt Niedersachsen - deel uit van de Tripartite Bokaal. De deelnemer met de oudste machine die alle drie ritten volbrengt, krijgt de wisselbokaal mee naar huis. De rit in Duitsland start in Syke-Wachendorf en de organisatoren daar zijn Kurt Harries en Bernd Tafel. Meer informatie over Rondom Gees staat op www.rondomgees.nl.

Auteur

admin